Déšť a vysoké teploty zasáhnou i horská střediska. O víkendu se ale bude jezdit

17. únor 2023 08:33

Vydat se na lyže je možné skoro ve všech oblastech Pardubického kraje. Sjezdovky jsou v provozu na Chrudimsku, Svitavsku i Orlickoústecku. Na některých místech jsou upravené i stopy pro běžkaře. Na nadcházející víkend ale meteorologové předpovídají teploty nad nulou a déšť.

Pro vlekaře není problémem ani tak teplé počasí, jako spíš déšť. Pokud se k tomu navíc přidá vítr, tak to na svahy působí jako fén. Počasí o nadcházejícím víkendu by ale provoz nijak výrazně ovlivnit nemělo. Potvrzuje to například provozovatel střediska v Českých Petrovicích na Orlickoústecku Miroslav Baier.

„Já myslím, že vydržíme. Uvidíme, jak ta obleva bude dlouhá. Mělo by to být krátké ale intenzivní, takže sněhu máme půl metru na sjezdovkách, takže vydržet bychom měli.“

Kromě Českých Petrovic je v provozu také třeba areál v Hlinsku, Hluboké u Trhové Kamenice a pak samozřejmě také střediska v Orlických horách a pohoří Králického Sněžníku. Jsou ale i místa, kde se nelyžuje - jsou to například střediska Přívrat a Peklák na Orlickoústecku, kde mají zavřeno hlavně kvůli nedostatku přírodního sněhu.

Podle provozovatelů je zájem o lyžování na horách srovnatelný s minulým rokem. Platí to například pro ski klub v Hlinsku. „Návštěvnost je pěkná, odpovídá zhruba té z minulé sezóny, která byla také dobrá, protože po covidové pauze to chtěli lyžaři dohnat,“ řekl provozovatel Robert Vokáč.

V některých jiných areálech ale návštěvnost oproti minulému roku mírně poklesla, ale i tak zatím vlekaři hodnotí sezónu jako dobrou. Bude ale záležet na počasí, protože ještě měsíc budou jarní prázdniny, což je pro ski areály hlavní část sezóny.

I běžky jsou ve hře

V Pardubickém kraji mají několik možností i běžkaři. Například kolem Dolní Moravy jsou desítky pravidelně upravovaných tratí, které kopírují vrstevnice okolních kopců. Takže jedno z nástupních míst je třeba nahoře u konce vleku v areálu Větrný Vrch, ale také třeba na Slamníku, kde končí sedačková lanovka horského resortu. Navíc se dá pak přejet ve stopě i na druhou stranu kopce směrem na Staré Město, takže to jsou skutečně desítky kilometrů.

V Železných horách podle posledních dostupných informací tratě upravené nejsou a před týdnem byly tratě udělané také na Kozím vrchu u České Třebové, ale v tuto chvíli se dá těžko určit, v jakém jsou stavu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související