Tipy na víkend v Pardubickém kraji: zabijačka ve Vysokém Mýtě nebo karneval na ledě

17. únor 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se prohlídek měst v celém kraji, zajděte na zabijačku do vysokomýtského muzea nebo si poslechněte koncert v přeloučském kostele.

V sobotu můžete oslavit Mezinárodní den průvodců. Při této příležitosti budou na několika místech v Pardubickém kraji bezplatné prohlídky měst. Třeba v Litomyšli je sraz v 11 hodin před infocentrem na náměstí. V Chocni budou prohlídky od 8:30 do 12:30, v Dobříkově se můžete vydat od 14 hodin na prohlídku kostela a od 15 hodin do Klofáčovy vily. V Poličce začne prohlídka rondokubistické architektury ve 14 hodin před muzeem.

Pardubice křížem krážem

V Pardubicích bude v sobotu několik prohlídkových okruhů. Můžete se tak vydat na komentovanou procházku městem zaměřenou na historii, báje a pověsti nebo dobu po roce 1845. Prohlídky budou také u Památníku Zámeček nebo v Muzeu MHD a železnice v Rosicích nad Labem. Více informací najdete na stránkách www.asociacepruvodcu.cz.

Masopust: Libchavy i Linhartice

V Libchavách na Orlickoústecku bude v sobotu masopust. Průvod vyrazí na obchůzku obce v 10 hodin. Nebude chybět kočár tažený koňmi, ohňostroj, staročeská zabijačka, hudební doprovod harmoniky a vozembouchu ani taneční vystoupení skupiny Alabama ze Žamberku. 

Masopust bude v sobotu i v Linharticích u Moravské Třebové. Sraz masek je v 8:30 u obecního úřadu, odkud se průvod vydá na obchůzku. Ručně tvořené masky uvidíte v Moravské Třebové. Tam masopust začne v sobotu ve 13:30, kdy průvod vyrazí od charity kolem muzea až na nádvoří zámku.

Zabijačka v muzeu

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě v neděli končí výstava Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo. V sobotu se tak můžete zúčastnit derniéry. Od 9:30 budou v muzeu komentované prohlídky výstavy a od 13:30 budou návštěvníci stloukat máslo, péct bramborové placky a ochutnávat produkty domácí zabijačky.

Karneval na ledě

Dětský karneval na ledě bude v neděli na zimním stadionu v Ústí nad Orlicí. Vystoupí tam krasobruslařský klub z České Třebové a připravené jsou různé hry, soutěže i drobné odměny. Akce začne ve 14 hodin.

Za hudbou do Přelouče

V neděli můžete zajít na benefiční koncert do kostela svatého Jakuba v Přelouči. Od 16 hodin tam uslyšíte skladby barokní i od autorů z 19. a 20. století. Kromě toho se můžete těšit na zvuk barokních varhan z roku 1692. Výtěžek z koncertu půjde na opravu kostela.

Spustit audio

Související