Deváté jaro řidičky Evy Dandové

5. květen 2017

Nejraději má právě jaro a podzim. Tedy alespoň za volantem autobusu nebo trolejbusu. Eva Dandová ale optimismus neztrácí ani ve chvíli, kdy to nad ní jiskří.

Eva Dandová pracuje u Dopravního podniku města Pardubic devět let. Raději jezdí na trolejbusových linkách. „Na rozdíl od autobusu je elektrický motor a brzdění elektrickou brzdou pro mne daleko příjemnější, ta jízda je hladší. A trolejbusy navíc nesmrdí,“ tvrdí řidička.

Výhody i nevýhody

S Evou Dandovou jsme se při natáčení reportáže Českého rozhlasu Pardubice o trolejbusové dopravě setkali právě na zastávce, kde čekala na předávku trolejbusu. Ve službě střídala svého kolegu. „Asi by byl naštvaný, kdybych tu v ten pravý čas nebyla. Ale postup je takový, že by v takovém případě kontaktoval dispečera. Pokud by se mě dispečer nedovolal, musel by kolega pokračovat v jízdě do doby, než by ho vystřídal náhradní řidič. Ty má ale dopravní podnik vždy v záloze,“ vysvětluje Eva Dandová.

Řidička Dopravního podniku města Pardubic Eva Dandová

Na otázku, jaké má žena - řidička u dopravního podniku a v prostředí městské hromadné dopravy výhody, Eva Dandová s úsměvem odpovídá: „Žádné. Spíš jsou to nevýhody. Ve večerním čase často vozím cestující, kteří zrovna střízliví nejsou, ale naštěstí se mi zatím nic špatného nepřihodilo. S žádným despektem, ani ze strany mužů, jsem se jako řidička nesetkala. Musím ale říct, že mám výmluvu. Před půl rokem jsem se totiž nechala přebarvit na blond, takže když něco provedu, říkám - pánové, no, prostě blondýna,“ směje se řidička Eva.

Nejkrásnější zážitky

Byl zrovna Mikuláš, když Evu Dandovou potěšila jedna z cestujících. „Seděla jsem za volantem autobusové linky číslo šest, když na zastávku dobíhala jedna babička. Počkala jsem na ní. Vystoupila u nedalekého hypermarketu a šla nakupovat. Potom zase nastoupila do mého vozu. A přinesla mi velký balík mandarinek. Bylo to příjemné, bylo to pro mě takové ocenění.“

Léto za volantem Eva Dandová zrovna nezbožňuje: „Jednou jsem to počítala. Za den jsem v tom parnu vypila osm litrů vody. Ale tu máme jako řidiči erární, máme ji k dispozici na konečných zastávkách. A v zimě to také není nic moc. Ono to jiskření trolejí sice vypadá hezky, ale trolejbus to rád nemá,“ dodává s úsměvem řidička.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.