Diabetik bývá často kardiakem. Jak z bludného kruhu ven?

1. listopad 2017

Diabetici se nejvíc bojí ztráty zraku nebo amputace v pozdních stádiích cukrovky. Ale mnohem nebezpečnější je hrozba infarktu a mrtvice. Diabetik bývá často i kardiakem. Dvě třetiny diabetiků nad šedesát pět let umírají na srdečně-cévní onemocnění.

Diabetici se často potýkají s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu. Všechny tyto rizikové faktory pravděpodobnost onemocnění srdce a cév násobí, a proto se u diabetiků kardiovaskulární onemocnění objevují mnohem častěji než u ostatních.

„Přitom jen jeden ze tří set diabetiků řeší prevenci těchto nemocí,“ říká diabetoložka Alena Šmahelová z Fakultní nemocnice Hradec Králové a pokračuje: „Základem prevence je, a stále bude, zdravý životní styl s dostatkem pohybu a vyváženou stravou, samozřejmě s absencí kouření.“

Nový lék, který napodobuje hormon ve střevě

Moderní léčba diabetu dnes využívá i nový preparát, který napodobuje hormon GLP-1 přirozeně produkovaný ve střevě. Podle MUDr Šmahelové GLP-1 agonista snižuje výskyt kardiovaskulárních komplikací, pomáhá kompenzovat hladinu cukru v krvi, a také omezuje chuť k jídlu, což vede k poklesu hmotnosti a krevního tlaku.

diabetes
autor: jsl
Spustit audio