Dispečink: srdce dopravního podniku

Městskou hromadnou dopravu v Pardubicích po celých 24 hodin sledují dispečeři dopravního podniku. V počítači, kamerách nebo pomocí vysílaček. Všechno musí mít řád.

V době natáčení série reportáží o pardubické trolejbusové dopravě jsme na dispečinku Dopravního podniku města Pardubic zastihli Jiřího Michka. Právě ve chvíli, kdy končil svoji noční směnu. Byla tak trochu výjimečná, byla to totiž předposlední směna před odchodem do důchodu. Dispečer Jiří Michek v dopravním podniku pracoval přes třicet let, podobně jako jeho manželka, která je řidičkou.

Rozbitý trolejbus hned nahradí jiným

Jiří Michek už brzy ráno řešil vadu na jednom z trolejbusů: „I v noci spolupracujeme s pracovníkem lehké údržby. Když nám ráno nějaký trolejbus kvůli poruše nevyjede, tak dáváme do provozu náhradní, který máme připravený. Sloužíme dvanáctihodinové směny. Při noční směně přebíráme od řidičů jízdní výkazy, zapisujeme vynechaná kola a tak dále. Poslední vůz nám přijede devatenáct minut po půlnoci, je to poslední trolejbus z linky číslo 3. První trolejbus vypravujeme ve 3.41 ráno. Zdřímnout si nemůžeme, v noci nám ještě jezdí noční linky č. 98 a 99. Práce je zkrátka nezastaví,“ dodává s úsměvem Jiří Michek.

Dispečer Lukáš Šeda vysílá vozy na ranní směnu

Lukáš Šeda je na rozdíl od Jiřího Michka „služebně mladší“ dispečer. U Dopravního podniku města Pardubic pracuje něco přes čtyři roky. „Za tuto dobu jsem nezažil situaci, která by se nedala zvládnout nebo byla hodně výjimečná. Pravdou je, že jsme si letos trochu užili mrazy, ale k dispozici máme techniku, kterou se nám s námrazou daří bojovat. Letos těch zamrzlých vozů nebylo tolik,“ dodal Lukáš Šeda.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.