Do babyboxu v Pardubicích někdo odložil novorozeného chlapce

23. duben 2018 06:20

Do babyboxu v areálu nemocnice v Pardubicích v neděli pozdě odpoledne neznámá žena odložila novorozeného chlapce. Za letošní rok je chlapec šestým dítětem nalezeným v některém z babyboxů v Česku.

Celkově již bylo v babyboxech od roku 2005, kdy byla zprovozněna první schránka, nalezeno 168 dětí. Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy.

Chlapec byl v pardubickém babyboxu nalezen v 18:20 jako zcela novorozený. „Zabalený byl do černého trička s nápisem RUN TOUR. Doktor ve službě Andrej Zahornadský mě potěšil, že klučík vypadá na pohled zdravě,“ uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Chlapce by chtěl nechat pojmenovat podle svého přítele a mecenáše jménem Pavel Toulec.

Sedmé dítě z pardubického babyboxu

Babybox byl v Pardubicích zřízen v roce 2008 a spolu s posledním odloženým chlapcem v něm bylo dosud zdravotníky nalezeno sedm dětí. V roce 2016 nechal Hess původní pardubický babybox vyměnit za modernější schránku.

Babybox v Jičíně

Babyboxů je v České republice 73. První byl instalován v roce 2005 v pražském Hloubětíně a v roce 2006 se v něm objevilo první dítě, holčička Soňa. Mezi dětmi, které se od té doby v babyboxech ocitly, je 95 dívek a 73 chlapců.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

zdroj: ČTK
Spustit audio