Do bývalých kolejí Univerzity Pardubice se stěhují první váleční uprchlíci z Ukrajiny

3. květen 2022 12:05

V Pardubicích začala fungovat nová nouzová ubytovna pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Magistrát si od univerzity pronajal budovu bývalých studentských kolejí. Jednotlivé byty bylo potřeba vyklidit a vybavit základními věcmi. První běženci se mohli nastěhovat začátkem tohoto týdne.

„Tady jsme ve standardně vybaveném bytě. Máme nastavené čtyři osoby v jednom bytě. Je to opravdu základ, mají tady ze státních hmotných rezerv nafukovací matrace, ložní prádlo, mají tady základně vybavenou kuchyňku,“ provází jedním z bytů v budově bývalých univerzitních kolejí vedoucí sociálního odboru pardubického magistrátu Iva Bartošová.

Naprostá většina bytů jsou garsonky s malou kuchyňkou a malou koupelnou. „Je to malinkatý, ale lepší než nic. Sociální zařízení mají svoje, koupelny jsou malé a jsou vybavené základem, jsou čisté.“

Pardubice připravily pro uprchlíky z Ukrajiny 50 bytů v 13patrové budově, která sloužila jako univerzitní koleje

Budova bývalých kolejí má 13 pater, je ví přes 50 bytů a kapacita je kolem dvou set ubytovaných lidí. S vybavením pomohla i krajská hospodářská komora. „Šestnáct firem se podílelo, pořídili jsme z těch peněz, které firmy darovaly, 56 ledniček, automatické pračky, 60 rychlovarných konvic, fény na vlasy,“ vypočítává předseda komory Jozef Koprivňanský.

Přímo v budově bude například i sklad základních potravin a potřeb, ale také komunitní centrum pro děti, kde budou moct trávit volný čas. Podle sociálního odboru magistrátu je o bydlení v kampusu univerzity mezi uprchlíky velký zájem.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související