Uprchlíci do kasáren v Pardubicích? Toalety a voda by musely být venku

11. březen 2022 11:20

Město Pardubice hledá vhodné prostory, kde by mohlo aspoň nouzově a na krátkou dobu ubytovat větší množství uprchlíků z Ukrajiny. Uvažuje o jednom z objektů v bývalých Masarykových kasárnách.

Radnice by měla být připravená, pokud by do města přicházelo hodně lidí, kteří nemají zajištěné ubytování přes své známé či rodiny, řekl primátor Martin Charvát (ANO). „Mohlo by to být jako první nárazové centrum, kde by uprchlíci mohli být registrováni a měli tu krátkodobé ubytování, než se pro ně najde koncepční ubytování,“ řekl Charvát.

Objekty jsou dlouho opuštěné, není tam žádné vybavení, bývají tam poničené podlahy i stěny, na zemi letitý je nepořádek. „Všechno je odmontované, není tady voda, elektřina, není tady nic. Jsou tu holé stěny,“ řekl Milan Ujec z odboru majetku a investic magistrátu.

Nouzové krátkodobé ubytování

Masarykova kasárna by mohla nabídnout skromné přístřeší, toalety a sprchy by musely být venku. „To je formát stavebních buněk, které poskytují kvalitní zázemí. Elektřinu sem natáhneme bez problému. Nechceme tady ubytovávat nikoho dlouhodobě,“ řekl Charvát.

„Situace se mění každou hodinou, měli bychom se do budoucna zamyslet, kde lidi ubytovat,“ řekl starosta městského obvodu V Jiří Rejda (ANO). V jeho obvodu kasárna jsou.

Předseda Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozef Koprivňanský sloužil v kasárnách jako důstojník ještě v 90. letech minulého století. Pak armáda areál opustila. Dnes předseda komory podniká ve stavebnictví. "Znám budovy, dokážu si představit, že by tady bylo záchytné centrum pro uprchlíky. Podlahy jsou dobré, nezatéká sem, budovy byly energeticky zateplené, okna byla vyměněná. Jeden barák by šel při troše dobré vůle a ne s moc velkými náklady do 14 dnů zprovoznit,“ řekl Koprivňanský.

Pokud by stát rozhodl, že města mají uprchlíky ubytovat dlouhodoběji, třeba právě v Masarykových kasárnách, je potřeba do objektu víc investovat, dodal Charvát. Zástupci města si prohlíželi budovu štábu, která je u hlavní brány. Místnosti jsou tam menší, vhodnější pro menší skupiny lidí. „Tady by se daly dát třeba čtyři postele. V ostatních budovách byly ubytovny pro vojáky základní služby, což jsou pokoje pro 20 až 30 lidí,“ dodal Koprivňanský.

Byty v Husově ulici a koleje univerzity

Více lidí a v lepším zázemí bude možné patrně ubytovat v Husově ulici, kde je asi 50 bytů. Město chce domy v budoucnu opravit a zřídit tam městské byty. Teď je tam 12 bytů pro uprchlíky, další byty by se tam ještě mohly zřídit, řekl primátor. Další možností je univerzitní budova v kampusu. Škola zvažuje, že pro pomoc uprchlíkům vyčlení budovu F, kde byly kanceláře, nejde o klasickou ubytovnu pro studenty. Je až pro stovku lidí.

V kasárnách na Zborovském náměstí by mohli najít přechodné ubytování uprchlíci

Zatím se denně se hlásí v krajském centru pro uprchlíky stovky Ukrajinců. Za týden provozu, tedy od minulé středy do této středy odbavilo 3205 lidí.

Záměr vybudovat nouzové ubytování v kasárnách primátor představil hejtmanovi Martinu Netolickému (3PK/ČSSD). „Primátor se s hejtmanem shodl v tom, že je potřeba mít připravenou záložní variantu pro nejčernější scénáře počtu příchozích migrantů. Město začne administrativně-projekční částí, aby bylo vůbec možné odhadnout rozsah prací a jejich cenu, stejně jako cenu provozních nákladů,“ uvedl mluvčí města Radim Jelínek.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související