Do Orlických hor nejen na běžky

27. leden 2016

V Orlických horách jsou pro běžkaře ideální podmínky. Tedy pokud je dostatek sněhu. Můžete si tento sport vyzkoušet. A nemusíte ani shánět vybavení. Pokud si nejste jisti, jestli vás to bude bavit, půjčte si vybavení.

Běžky a další potřebné věci si můžete bez problémů vypůjčit v půjčovně. Například v Deštném v Orlických horách mají hned tři taková zařízení.

Jak nám řekl horský záchranář z Deštného v Orlických horách Tomáš Hejduk, nepůjčuje se tam jen lyžařské vybavení, ale dokonce i sněžnice. Jsou vhodné i pro začátečníky, kteří se chtějí projít ve vysokém sněhu. Ve sněžnicích si můžete vychutnat zimní přírodu v Orlických horách a zajít se podívat například až k vysoko položené Kunštátské kapli, která leží na hlavním hřebenu Orlických hor ve výšce 1035 metrů nad mořem. Zůstala tam po dřevařských dělnících, kteří v horách těžili dřevo a do kaple se chodili modlit.

Deštné v Orlických horách – turistické centrum

„I když je Deštné v Orlických horách pomyslným turistickým centrem, jeho atmosféra je spíše klidná a příjemná. Nečekejte masy zahraničních turistů ani předražené ceny služeb. Nad vším se snáší příjemný duch skromných Orlických hor.“ To je podle Tomáše Hejduka velké plus pro návštěvníky, kteří si chtějí vychutnat tamní přírodu.

Víte, že…

Na lyžích se dá v nejrychlejších úsecích dosáhnout rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

První lyže u nás pravděpodobně vyrobil truhlář Rössler v Dolním Polubném v roce 1889.

První lyže byly celodřevěné a z jednoho kusu, nejoblíbenějším materiálem bylo dřevo jasanové.

Přímo v Deštném jsou k dispozici sportovní běžecké okruhy o délkách 2, 3, 4 a 5 kilometrů, ze kterých se můžete napojit na hlavní hřebenové trasy. V infocentru získáte mapy upravovaných tras a ochotně vám tam poradí. Nejoblíbenější trasou vedoucí přes nejvyšší horu Orlických hor je 22 kilometrů dlouhá trasa Deštné – Bunkrovka – Masarykova chata (Šerlich) – Velká Deštná – Luisino údolí – Studený vrch – Deštné.

Pokud neradi zdoláváte převýšení, můžete si zajet autem až na Šerlich a po vrstevnicích si vychutnat krásu Jiráskovy cesty. Vzájemně je propojeno 120 kilometrů upravovaných běžeckých tras po celých Orlických horách.

Něco pro vojáky

Zajímavá je i trasa po česko- polském pohraničí, kde najdete mnoho železobetonových opevnění z doby před 2. světovou válkou. V oblasti Orlických hor sestupuje pevnostní pásmo od tvrze Bouda po svahu úbočí na Mladkov, přechází údolí Tiché Orlice k jižnímu okraji obce Petrovičky a stoupá ke kopci Adam, kde je tvrz stejného jména.

Dále vede pevnostní linie na soutěsku Zemská brána v údolí Divoké Orlice a Žamberskými lesy k plochému horskému sedlu na Panském Poli. Známá je i tvrz Hanička, od které vystoupáte na Anenský vrch, odkud linie pokračuje na Komáří vrch, kde jsou poslední dokončené objekty těžkého opevnění.

Buková hora – moderní středisko alpského stylu v Orlických horách

Eva Vaníčková z Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko upozornila v Radioporadně na příjemné rodinné lyžování ve Zdobnici, v Říčkách v Orlických horách nebo ve skiresortu Buková hora. Tento skiresort spojuje skipark Červenou Vodu a Čenkovice a orientuje se hlavně na rodiny s dětmi. Největší novinkou letošní sezóny je rozšíření společného skipasu a Sjezdovky Vigona a Svitavy. Nově se můžete projet po více než 8 kilometrů dlouhých, převážně modrých sjezdovkách. Resort nabízí dvě sedačkové lanovky. Na straně Červené Vody se svezete jednou ze tří nejmodernějších lanovek v České republice, která je vyhřívaná a s plexi bubble krytem.

Nová sjezdová trať Mlýnice ve skiareálu Červená Voda je dlouhá přes 2 kilometry. Jejími dalšími přednostmi jsou členitost trati, dostatečná šířka i kvalitní úprava terénu

Lyžařský areál ve Zdobnici je díky svým přehledným a širokým sjezdovkám vyhledávaný také především rodinami s dětmi. Na jeden skipas je možný přístup ke třem lyžařským vlekům a čtyřem sjezdovkám.

Pro nejmenší lyžaře je určený dětský areál s lyžařskou školou a provazovým vlekem. Ve středisku nechybí ani půjčovna se servisem lyžařského a snowboardového vybavení. Velmi oblíbené je i večerní lyžování, které se koná každý čtvrtek a sobotu.

Ze Zdobnice vede 9 kilometrů upravovaný běžecký okruh s možností napojení na hřebenové trasy. Díky absenci davové turistiky je tato oblast skvělou volbou pro klidný odpočinek a relaxaci.

autor: jsl
Spustit audio