Do Podhořan se můžete dostat i letecky

21. červen 2015

Podhořany na Chrudimsku mají necelých 300 obyvatel. Když je hezky, tak sem přijíždí spousta lidí kvůli místnímu letišti. To je oblíbené hlavně u letců na větroních. Z Podhořan se dá totiž létat do celých Železných hor. Do těch se dá z Podhořan vyrazit i na pěší výlet. V okolí ale najdeme i pozůstatky po dolech. A pak také známou Lichnici.

Za chvíli letíme!

Z Podhořan linková letadla do Burgasu, na Krétu, do Egypta nebo Říma nelétají, ale kdo má malé letadlo, tak s ním může z Podhořan letět třeba do Chorvatska k moři. Jen musí přistát na hranicích, aby ho zkontrolovali pohraničníci, protože v Podhořanech není celnice. Jen travnaté dráhy, hangár a hrob psa Karla, který dlouhá léta patřil téměř k inventáři letiště.

Letiště Podhořany, pro letce LKPN, vzniklo už před 2. světovou válkou. Původně se létalo v prostoru u osady Bumbálka. Pak se přesunulo na své nynější místo. Tam je od konce války a místní jsou na letadla proto tak zvyklí, že si nestěžují na hluk, i když ten tady není moc velký, protože odtud létají jen malá letadla a nejčastěji větroně. Kopce Železných hor se tady postavily do cesty vzdušným proudům tak šikovně, že zdejší letiště je ideální právě pro bezmotorové létání.

Uranové doly

Uranové doly u Podhořan nejsou, ale uvažovalo se o nich a kdoví, co jednou přijde. V okolí se totiž v minulosti dělal průzkum a zjišťovalo se, jestli by se daly horniny ukryté pod zemí využít při těžbě této suroviny. Těžebních věží se tady bát nemusíte. Takže se můžet vydat do okolí Podhořan na výlet a užívat si přírody Železných hor. Ostatně od hor má obec asi i své jméno. Podhořany nejspíš znamená pod horami.

0:00
/
0:00

Rozhledna v Licoměřicích

Kdo se neodváží sednout si do letadla na nějaký vyhlídkový let a přesto chce okolí vidět trochu z výšky, může se buď vydat na okolní kopce nebo do nedalekých Licoměřic a tady zajít na rozhlednu. Z té je výhled do širokého okolí a když náhodou zmoknete, tak se tady můžete usušit a ohřát u krbu, který je pro návštěvníky připravený.

autor: mkk
Spustit audio