Dobrota, která vám sladce zpříjemní čekání na Vánoce. Připravte si adventní kompot
Páteční recept vám dnes nabídne sváteční adventní kompot, sladkou pochutinu pro dlouhé zimní večery.
V neděli zapálíme na adventním věnci první svíci a začne čtyřtýdenní čekání na Ježíška. První svíce se podle tradice nazývá „svíce proroků“ na památku proroků, hlavně Izaiáše, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Tato svíčka je symbol naděje a očekávání.
Co budete potřebovat na adventní kompot?
- 150 g sušených švestek
- 150 g sušených meruněk
- 200 g sušených fíků nakrájených na čtvrtky
- 100 g loupaných mandlí
- šťávu z jednoho velkého pomeranče
- 2 banány
- kávovou lžičku skořice
- 3 polévkové lžíce vody
- 6 lžic vychlazeného slazeného kondenzovaného mléka
- citrónovou šťávu z půlky citronu
Postup:
- Švestky, meruňky, pomerančovou šťávu a vodu dáme do rendlíku a povaříme, poté přidáme mandle a fíky a ještě dusíme za občasného míchání.
- Až je ovoce měkké, přidáme skořici, odstavíme z ohně, přidáme banány nakrájené na silnější kolečka a dochutíme citrónovou šťávou.
- V misce šlehačem ušleháme kondenzované mléko na krém.
- Adventní kompot servírujeme na malých talířcích a ke každé porci přidáme lžičku mléčného krému.
Související
-
Perníčky podle Maryny Matuszek
O recept se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek. Začal advent, a tak se v dnešních receptech pouštíme do pečení perníčků.
-
Medové perníčky ze žitné mouky
Pro dnešní apetýtový recept jsme se vydali do brněnské Otevřené zahrady.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka