Mrkvový dort
V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou dobrotu. Tentokrát bude naší hlavní ingrediencí mrkev.
Pokud ji do jídelníčku zařazujeme pravidelně, a to i v syrové podobě, velmi prospívá našemu zdraví. Snižuje například riziko srdečního infarktu, blahodárně působí na náš mozek, pomáhá uvolnit napětí v cévách a má také antibakteriální účinky.
Připravte si s námi mrkvový dort!
Co budete potřebovat?
na korpus:
- 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky (případně 1 celozrnné a 1 polohrubé mouky)
- 1 hrnek cukru (může být i třtinový)
- 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 4 vajíčka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu)
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky soli
na krém:
- 2 kelímky mascarpone (500 g)
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
- 125 g změklého másla
- 2 lžíce medu
Postup:
- Vejce s cukrem a olejem vyšleháme.
- Pak přidáme další ingredience a vše dohromady umícháme.
- Pečeme v dortové formě vyložené pečícím papírem. A to asi na 180 stupňů, 30-40 minut.
- Poté připravíme krém – smícháme mascarpone s kysanou smetanou, máslem a medem. Vymíchaný krém necháme v lednici chvíli ztuhnout.
- Upečený korpus necháme zchladnout a pak ho rozkrojíme na dvě půlky.
- První polovinu krému dáváme dovnitř, druhou nahoru.
- Zdobíme ovocem.
- Dort necháme uležet do druhého dne, bude příjemně vláčný.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.