Dopravní situace na Králicku je neúnosná, silnice už nápor turistů nezvládají

19. únor 2018 15:20

Oblast Králicka láká stále víc turistů. To sice přispívá k rozvoji příhraničního regionu, přináší to ale dopravní problémy. Krajské silnice jsou přetížené a chybí i parkovací místa.

Největší problém je asi u rekreačního areálu na Dolní Moravě, ten láká stále víc turistů, v létě tam za den přijelo i sedm tisíc návštěvníků. Úzká přístupová silnice bývá přeplněná a není kde zaparkovat, v obci je dnes 840 parkovacích míst a bylo by potřeba dalších 800. Chybí i chodník nebo cyklostezka a místní lidé často mívají problémy vyjet autem na přeplněnou silnici.

Železnice neprošla

Hejtmanství ještě před rokem zvažovalo dovést na Dolní Moravu železnici. Zatím nejblíž je trať v Červeném Potoce, projektanti měli vymyslet, jak na ni napojit asi čtyřkilometrový úsek kolejí na Dolní Moravu. Jenže každá ze čtyř navržených variant počítala s cenou okolo miliardy korun.

Největší lyžařské středisko najdete v nejmenším pohoří

Čtyřsedačková lanová dráha na sjezdovce U slona, v pozadí Stezka v oblacích

V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Tamní lyžařský areál je v našem kraji největší co do plochy sjezdových tratí a také nejvýše položený. V součtu délky sjezdovek ovšem primát drží Skiresort Buková hora v Orlických horách.

Navíc jsou tam komplikované vztahy s majiteli pozemků. Pardubický kraj tak navrhuje zobousměrnit stávající jednosměrnou silnici, která vede od spodního parkoviště U Slona. Kromě toho by měl přibýt chodník pro pěší.

Kraj předpokládá, že majitelé resortu zaplatí i stavbu parkovacího domu u hotelu Vista.  Je třeba rozhodnout, jestli stavět i další odstavná parkoviště v okolí, třeba u Červeného Potoka.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se to možná nevyplatí: „Otázka je, jestli to bude řešit dopravní situaci přímo na Dolní Moravě, protože poté bude muset být zavedena kyvadlová doprava. Ta vzdálenost z Červeného Potoka na Dolní Moravu je řádově 15 minut autobusem.“

Výletníci a jejich auta

Velký nárůst zájmu turistů o celou oblast Králicka místní samosprávy těší, méně už dopravní zatížení. Místostarosta Králík Martin Hejkrlík (STAN) řekl, že kromě Dolní Moravy trpí i místní část Červený Potok, kudy auta turistů projíždějí, navíc tam nejsou chodníky a tamní lidi doprava hodně zatěžuje. Jenže i tam je problém s výkupy pozemků, takže řešení budou komunální politici zatím hledat.

Červená Voda je jako magnet. Zvlášť když je bílá

Skiresort Buková hora

Červená Voda a Skiresort Buková hora si získávají stále víc příznivců. Milovníci sjezdového lyžování i běžek tam míří z Čech, Moravy i Polska.

Je to prostě mince, která má dvě strany. Pro kraj je Králicko jedno z mála míst, které je turisticky velmi atraktivní, zatím tomu ale neodpovídá infrastruktura. Potvrdil to místostarosta Hejkrlík: „Pozitivní je množství návštěvníků, kteří přicházejí do města i do místních muzeí. Velmi problematický je ale nárůst dopravy.“

V druhé etapě v roce 2019 chce kraj rozšířit a upravil silnici na Dolní Moravě v úseku od Hotelu Vista kolem stanice Horské služby, lanového parku a dále směrem k parkovišti a konečné autobusu.

Spustit audio