Největší lyžařské středisko najdete v nejmenším pohoří

16. leden 2016

V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Tamní lyžařský areál je v našem kraji největší co do plochy sjezdových tratí a také nejvýše položený. V součtu délky sjezdovek ovšem primát drží Skiresort Buková hora v Orlických horách.

Málokterá obec a její blízké okolí se proměňuje tak rychle, jako je právě oblast Dolní a Horní Moravy v pohoří Králický Sněžník. Rok od roku přibývají novinky, ať už jsou to rozšířené nebo nově vzniklé sjezdovky, vyhlídková místa či atrakce pro celou rodinu. Z nabídky tratí si vyberou zkušení, ale i méně zdatní lyžaři. Na Dolní Moravě najdou všechny typy sjezdovek, a to v délce necelých deseti kilometrů. Dolnomoravské sjezdovky navíc patří mezi nejširší v Česku.

Prudká Kamila

Jednou z nejoblíbenějších sjezdovek je Kamila. Měří 1200 metrů a od uplynulé zimní sezóny na ni navazuje i vlek poblíž chaty Slaměnka. Horní část sjezdovky Kamila se řadí ke dvěma nejprudším v Česku. Na Dolní Moravě mohou lyžaři využít dvě čtyřsedačkové lanovky, tři kotvové vleky, dětský areál s vlastním vlekem a pojízdným pásem. Obě hlavní lokality, lanovka Sněžník i areál U slona jsou propojené. Kdo nevyužije spojovací dráhu lesem, může se k dalším vlekům dostat pomocí skibusu.

Králickým Sněžníkem na běžkách

Krásnou přírodu, výhledy a hlavně upravované tratě ocení na Dolní Moravě běžkaři. Výchozím místem běžeckých stop je chata Slaměnka u horní stanice lanovky Sněžník. Odtud vedou upravené stopy, jednak zpět do Dolní Moravy nebo na druhou stranu hřebene, až na návrší nad Starým Městem pod Sněžníkem. Celkem v okolí Králického Sněžníku a také v návaznosti na jesenickou lyžařskou magistrálu běžkaři najdou přes padesát kilometrů upravovaných stop.

Část bobové dráhy

Návštěvníci relax a sport resortu Dolní Morava si také oblíbili snowpark, který se nachází přímo pod lanovou dráhou U Slona. Ski a snowboardcross má na Dolní Moravě dlouholetou tradici, na trati často trénuje i česká reprezentace.

Zimní zábava i bez lyží

Na lesních cestách z horní stanice lanovky U Slona se mohou projet sáňkaři, trasa je dlouhá asi dva a půl kilometru. Zábavnou atrakcí je také jedna z nejdelších bobových drah v Česku. Žhavou novinkou je Stezka v Oblacích, byla veřejnosti zpřístupněná 28. listopadu 2015.

Pohodlně až do oblak

Stezka v oblacích se nachází poblíž horské chaty Slaměnka, nedaleko horní stanice lanovky Sněžník a vyhlídky nazývané Skalka. Stavba je umístěná ve výšce 1 116 metrů nad mořem a její výška je 55 metrů. Dřevěná stezka je široká dva a půl metru. Stoupání je pozvolné a bezbariérové, takže se na Stezku v oblacích mohou vydat i vozíčkáři nebo maminky s kočárky.

Nejvyšší plošina Stezky v oblacích

Cesta k vrcholu Stezky je dlouhá přes 700 metrů a doplněná informačními tabulemi o krajině a přírodě Králického Sněžníku. Vyhlídková stavba, navržená architektem Zdeňkem Fránkem, návštěvníkům kromě jedinečných pohledů do krajiny nabízí i jiné zážitky. Na samotném vrcholu stezky si mohou například lehnout do sítě a pozorovat volný prostor a krajinu pod sebou.

Čtěte také

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.