Dovolená? Nejezděte nikam bez očkování proti žloutence

11. červen 2015

Cestujete? Dejte se očkovat! V současnosti není bezpečná ani Evropa. Epidemie žloutenky se objevila dokonce v Norsku. U nás se s tímto problémem potýkáme na Chebsku a Karlovarsku.

V oblastech, kde se objevují uprchlíci, se vyskytuje tuberkulóza. Jak chránit své zdraví poradila Mudr. Marta Tmějová z Centra cestovní medicíny.

Pohyb uprchlíků sebou přináší i nové nemoci v destinacích, kde bychom je nečekali. Zvažte proto očkování. V Centru cestovní medicíny vám rádi poradí.

„Očkování proti žloutence je základ. Navíc se teď vyskytuje i u nás," říká Marta Tmějová. Za pár dní startuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Město ovšem v současné době bojuje se žloutenkou typu A.

Čtěte také

K přenosu této nákazy dochází i osobním kontaktem od osob, které zatím nemají příznaky nemoci a často o své nákaze netuší. Jestliže se budete pohybovat v oblasti, kde jsou problémy se žloutenkou, myslete na mytí rukou, používání dezinfekčního gelu.

„Virus žloutenky A ulpívá na předmětech a je aktivní několik týdnů. Žloutenka typu B se přenáší krví a můžete k ní přijít třeba při tetování," uvádí Marta Tmějová.

Jak dlouho vydrží očkování

  • proti žloutence A a B  - do konce života

  • proti klíšťové encefalitidě – první přeočkování přichází po třech letech a další po pěti

  • tetanus – přeočkovává se po patnácti letech, u lidí nad šedesát let po deseti

Myslete na očkování včas

Než někam vyjedete, zjistěte si, jak vypadá aktuální situace. Například v Nepálu teď bojují se vzteklinou. V exotických zemích hrozí hlavně břišní tyfus, meningokok a malárie.

„Každý by si měl před cestou nastudovat, co ho v dané zemi může čekat. Nejvíce jsou rizikové země, kde je malárie. Což je střed Afriky, asijské země od Indie přes Indonésii. Je to jižní Amerika. V amazonské oblasti je kromě malárie žlutá zimnice," říká Marta Tmějová. Paradoxně se můžete exotickou chorobou nakazit i doma. „Stává se, že komár nakažený malárií se dostal do letadla a infikoval člověka, který vůbec nikam nevycestoval," vysvětluje Marta Tmějová.

Obecně platí, že čím dál jedete, tím dřív začněte řešit očkování. Někdy je to záležitost na víckrát. Objednejte se na termín šest až osm týdnů před odjezdem. Musíte být také zdraví.

„Ten kdo cestuje na vlastní pěst s batohem na zádech a bude se stýkat se s místním obyvatelstvem, potřebuje něco jiného, než ten, kdo bude spát a jíst v hotelu od cestovní kanceláře.

Vybavení lékárničky

Důležité je mít dobře vybavenou lékárničku. Nevyplácí se to řešit až na místě dovolené, nemuseli byste sehnat to, co potřebujete. Pokud jedete za exotikou, jsou důležité repelenty. Ty, které se používají v subtropických a tropických oblastech, se liší od běžných repelentů používaných u nás tím, že obsahují DEET látku. Přibalte běžné léky proti průjmu jako endiaron a smectu.

Očkování, vakcína, repelent

„V centru cestovní medicíny vám k tomu napíšou silnější léky na předpis," říká Marta Tmějová. Dále do lékárničky patří probiotika. Zabraňují, aby se v zažívacím traktu usadily špatné bakterie. Hodí se i filtrační láhev, tablety na chemické čištění vody na bázi jódu.

„I když nejste alergici, vezměte si léky proti alergické reakci. Nikdy nevíte, jak budete reagovat, že vás něco bodne, štípne nebo kousne," radí Marta Tmějová. Nezapomeňte na prášky proti oparům, horečce. Do výbavy patří i moskytiéra napuštěná insekticidy.

autor: PRO
Spustit audio