Dožínky na zámku v Pardubicích

19. září 2013

Pardubický zámek bude tuto neděli a pondělí praskat ve švech. I my vás v pořadu Máme hosty zveme na dožínky, které v minulosti symbolizovaly oslavu konce léta a bohatství právě dozrálých plodů.

Připomenout si staré zvyky a řemesla můžete i na pardubickém zámku, kam se sjedou školy z celého kraje, aby ukázaly, co umí. Mgr. Jaroslav Kořínek – ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště obchodu a služeb Chrudim – lákal na jabkance a frgále vyrobené přímo studenty. PhDr. Radim Urbánek – etnograf Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě vysvětlil, jak se vyrábí mýdlo z popela a staví pec na chleba. A Ing. Ladislav Forman – vedoucí odboru školství a kultury Pardubického kraje nás pozval na prohlídku domácího zvířectva – včetně francouzských jalovic.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.