Druhou půlku obchvatu Chrudimi chce ŘSD stavět ještě letos

6. únor 2018 09:15

Stavba druhé části chrudimského obchvatu by měla začít ještě letos. Takový je aspoň plán Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). První etapa je v provozu od prosince 2015. Dokončení obchvatu by umožnilo řidičům úplně se vyhnout Chrudimi a obci Slatiňany.

Podle ŘSD už začaly přeložky elektrického vedení, které stojí v cestě. Hlavní přípravy se ale odehrávají mimo staveniště. Investor už má 93 procent pozemků, které bude potřebovat. U zbývajících se snaží dohodnout s majiteli na odkupu. Několik problematických případů je v katastru Slatiňan, ale jsou to řádově jednotky. Poslední pozemky chtějí stavbaři v krajní situaci řešit vyvlastněním.

Dostavba obchvatu Chrudimi by mohla začít příští rok

Nový kruhový objezd u Medlešic

Zatím je hotový jen zčásti a některým řidičům se nevyplatí po něm jezdit, protože pro ně neznamená úsporu ani času a ani kilometrů. Obchvat v současné době končí v polích u křižovatky se silnicí I/17, v budoucnu by měl vést až za Slatiňany.

Ředitelství silnic a dálnic chce začít se stavbou na podzim. Jenže jako první musí nastoupit archeologové a investor zatím ještě nevypsal soutěž na tuhle část zakázky. Ani ta přitom nebude úplně jednoduchá, podle archeologa chrudimského regionálního muzea Jana Musila má silnice vést přes historicky pestré území, kde se dá předpokládat větší množství nalezišť.

A ještě také není vybraný ani dodavatel stavby, která bude měřit 4,5 kilometru, povede mezi obcí Orel a Slatiňany a u Návesního rybníka se bude napojovat na současnou trasu I/37.

Když se podaří dotáhnout všechny přípravy bez nějakých větších komplikací a první fáze skutečně začne letos na podzim, neměla by samotná stavba trvat příliš dlouho. Termín dokončení je za dva roky, tedy v roce 2020.

Spustit audio