Druhý pokus. Poldr za půl miliardy v Kutříně dostaví polský Budimex

4. leden 2024 11:18

Podle původních plánů už měla být obří suchá nádrž v Kutříně na Chrudimsku hotová a chránit před povodněmi. Jenže staveniště je už skoro dva roky opuštěné a zakonzervované. Povodí Labe teď vybralo firmu, která má zakázku za stovky milionů korun dokončit.

Stavbaři na poldru pracovali zhruba rok, ale předloni na jaře se práce zastavily. Příčin bylo několik. Objevily se technické problémy, složení podloží bylo jiné, než ukazoval průzkum, měnil se projekt, do toho přišla inflace, skokové zdražení stavebních materiálů nebo paliv. Původní podmínky nebyla firma schopná dodržet a skončila. Investor - Povodí Labe - musel vypsat novou soutěž.

Krounka už teče novou trasou, teď stavbaři dokončují injektáž a budou stavět betonovou hráz

V Kutříně jsou zatím Hotové jen některé terénní úpravy. Základ ale bude 18 metrů vysoká a skoro 150 metrů dlouhá betonová hráz. Doplněná ještě spodními výpustmi a také bočním přelivem. Poldr má zvládnout zadržet stoletou vodu, v takovém případě by se v Kutříně vytvořilo jezero o rozloze skoro 70 hektarů, což odpovídá ploše přibližně stovky fotbalových hřišť.

Poldr by měl být hotový za tři roky. V soutěži uspěl polský stavební gigant Budimex, který porazil české konkurenty. Na dokončení stavby má 39 měsíců. A ještě jedno číslo - původně měla zakázka stát zhruba 400 milionů korun. Změny a odklady ale cenu ovlivní. Dokončení rozestavěného díla vyjde na 560 milionů korun.

Spustit audio

Související