Na jaře by měla začít stavba obřího poldru v Kutříně. Zkrotí říčku Krounku a Novohradku

9. listopad 2020 06:40

Povodí Labe roky připravuje stavbu obřího poldru v Kutříně na Chrudimsku. Teď zbývá už poslední krok – ještě tento týden se můžou hlásit firmy, které mají o zakázku zhruba za půl miliardy zájem. Až bude poldr hotový, měla by velká voda přestat trápit obyvatele měst a obcí na Krounce a Novohradce.

Poldr je taková menší přehrada, která ale v ideálním případě bude prázdná. Hlavní část stavby je skoro 140 metrů dlouhá betonová hráz tvarovaná do teras a nad ní budou upravené zátopové území. Ještě před začátkem stavby musí dřevorubci vykácet několik hektarů lesa a keřů na místě nádrže. Pokud by nastala extrémní situace, a poldr se zaplnil na maximum, bude pod vodou plocha skoro sedmdesát hektarů.

Čtěte také

Nádrž sice bude stát na Krounce, ale bude brzdit hlavně Novohradku, do které se říčka vlévá. A Novohradka o sobě dává vědět letos opravdu často, povodně hrozily několikrát v Luži, zaplavené byly zahrady a pole kolem Úhřetic, uzavřené silnice v okolí Hrochova Týnce, naposledy taky minulý týden. To všechno by měl kutřínský poldr umět zastavit a je to tak pojistka pro řadu obcí a měst dole po toku řeky.

Uzavírka veřejné soutěže na stavbu je tento týden. Pak bude jasnější i cena, která je teď odhadnutá na 550 milionů korun. Pokud nenastanou nějaké komplikace, třeba že některá z nevybraných firem soutěž napadne, mělo by se začít stavět už v únoru, nebo v březnu. Ale malá přehrada nebude hotová hned. Stavbaři na to budou mít skoro čtyři roky.

Spustit audio

Související