Stavbaři přesunuli řeku a teď do hráze v Kutříně napumpují beton na míru

29. říjen 2021 10:26

V Kutříně na Chrudimsku už se rýsují základy nového obřího poldru za skoro půl miliardy korun. Hned první stavební sezóna ale znamenala i několik komplikací. A to jak technických, tak i těch, které souvisí s vlnou zdražování.

V současné době se na staveništi hlavně střílí a betonuje. 130 metrů dlouhá hráz poldru přehradí skalní údolí na Krounce. Aby pro ni vzniklo místo, musí se kamenné bloky odstřelit. Zároveň se speciální injektáží zpevňují místa, na která by hráz měla navazovat.

A objevil se i první závažnější problém – pozastavené jsou práce na bezpečnostním přelivu, protože se zjistilo, že geologický průzkum neurčil správně pevnost podloží a nejspíš bude nutné původní projekt upravit.

Při maximálním zatopení poldru musí hráz udržet skoro sedmdesátihektarové jezero, to bude znamenat taky vysoké nároky na materiály. Hrází o výšce skoro 18 metrů bude za normálních podmínek voda protékat.

Beton z laboratoře

Pokud by ji ale bylo potřeba zadržet, musí zvládnout obrovský tlak. Na této návodní straně proto bude použitá speciální betonová směs, které se stále ještě vyvíjí a vzorky testují laboratoře. Zkoumají se hlavně těsnící vlastnosti nebo pevnost a odolnost betonu.

Základní suroviny jako beton, železo nebo izolace ale skokově zdražují, což ovlivní i cenu stavby. Dodavatel musí dodržet částku dohodnutou ve smlouvě, to je asi 460 milionů korun. A to může být velký problém.

Podle Povodí Labe, které stavbu platí, ale existuje takzvaná inflační doložka. Pokud inflace přesáhne tři procenta za rok, může dodavatel navýšit cenu některých částí stavby. A to právě o rozdíl skutečné inflace a těchto tří procent.

Spustit audio

Související