Dům U Jonáše zprovozní v listopadu po havárii vody jedno patro

17. říjen 2018 09:57

Dům U Jonáše, dosud uzavřený, bude od druhé poloviny listopadu částečně v provozu. Na sklonku loňského roku historický objekt, ve kterém sídlí galerie, postihla havárie vody. Horní patro se už podařilo opravit.

V části, kterou galerie zprovozní, bude od 14. listopadu výstava Pardubice očima malířů.

Kompletní sanace domu potrvá déle, nejméně do příštího roku. Jsou v něm vzácné renesanční fresky, které bude nutné restaurovat. Nejdřív ale musí skončit vysoušení silných zdí, což trvá dlouho. „Zdivo je v některých místech až metr široké,“ řekla ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.

V Domě U Jonáše se zachovaly fragmenty raně renesanční nástěnné malby

Voda praskla o Vánocích v technické místnosti a protekla až do sklepa. Po vysušení zdiva je potřeba kromě restaurování fresky opravit také podlahy a zdi.

Dům U Jonáše, jehož základy pocházejí z první poloviny 16. století, není jediným prostorem Východočeské galerie. Instituce provozuje ještě ateliér, který je vedlejším domě, jeho provoz přerušený není. Zároveň disponuje prostory na zámku, kde pořádá několik výstav ročně.

Dům je v městské památkové zóně a je jedním ze symbolů Pernštýnského náměstí. Na jeho fasádě je starozákonní výjev, mohutná velryba polyká proroka Jonáše. Autorem výjevu je sochař Jakub Teplý. Vytvořil ho na sklonku 18. století.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související