Galerie v Domě U Jonáše částečně otevře zřejmě na konci dubna

4. duben 2018 09:00

Dům U Jonáše v Pardubicích bude částečně v provozu nejdřív na konci dubna. Od vánoční havárie, kdy v historické budově praskla voda, vysoušeče stále zbavují zdi vlhkosti.

Galerie zpřístupní místnosti, kde havárie památku nepoškodila, a dál bude pracovat na sanaci domu. „Dům zpřístupníme celý, až bude dokonale vysušený, termín nedokážeme odhadnout. Pravidelně se schází památkáři, statik, odborníci. Škody se stále upřesňují,“ řekla ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.

Dům U Jonáše by mohl být v dubnu po havárii vody částečně v provozu

01003543.jpeg

Dům U Jonáše v Pardubicích by mohl být v dubnu už částečně v provozu. Hlavní výstavní prostory Východočeské galerie o Vánocích poškodila havárie vody. Kompletní opravy i restaurování cenné výmalby potrvají déle, možná přesáhnou pololetí.

Voda praskla ve zdi technické místnosti ve druhém patře. Protekla do prvního patra, do přízemí a sklepa. Zasáhla i zeď sousedního domu, kde sídlí firma Stapro. Voda poškodila zdi, renesanční fresky, podlahy i stropy.

Východočeská galerie, která existuje do roku 1953, je od roku 2001 organizací Pardubického kraje. Sídlí v Domě U Jonáše, výstavní prostory má také na zámku. Ambicí hejtmanství je jednou mít galerijní plochy také v bývalých automatických mlýnech projektovaných Josefem Gočárem.

Dům U Jonáše je v městské památkové zóně. Jeho fasádě dominuje štuková výzdoba v podobě starozákonního proroka Jonáše, kterého polyká velryba. Výjev patrně zhotovil významný pardubický sochař Jakub Teplý. Dům se naposledy kompletně rekonstruoval na tři etapy od 70. let minulého století.

zdroj: ČTK
Spustit audio