V dubnu bude líp, říká imunoložka Zuzana Bílková. K plošnému testování je skeptická

14. říjen 2020

Profesorka Zuzana Bílková věří, že se podaří dostat onemocnění covid-19 pod kontrolu. Ale bude to podle ní až na jaře. Imunoložka také ocenila včerejší proslov ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Výhrady má k plošnému testování Čechů.

Podle Zuzany Bílkové budou platit striktní opatření až do Vánoc. Pak by se mohla situace začít zlepšovat a snad nás zachrání jaro.

„V té době by mohla být část rizikové populace proočkovaná. Bude také více lidí, jejichž imunitní systém prodělal infekci, a to znamená, že v populaci nebude tolik přenašečů. V dubnu bude líp,“ doufá profesorka.  

Ocenila včerejší projev profesora Prymuly: „Projev ministra mě oslovil, působil konzistentně, vyjádření byla jasná a podložená fakty. Mělo to hlavu a patu. Myslím si, že máme šanci dostat infekci pod kontrolu,“ říká Bílková.

Velmi důležité je podle ní kromě nošení roušek obyčejné mytí rukou. Voda a mýdlo jsou nezbytným ochranným prostředkem, který máme všichni k dispozici. Stačí na to myslet.

Plošné testování Čechů

Ministr zdravotnictví Prymula prosazuje plošné testování na koronavirus. V jeho projevu zazněla informace o možnosti získat rychlé a levné testy. Co na to říká imunoložka Zuzana Bílková z Univerzity Pardubice, která s těmito testy pracuje?

Čtěte také

„Jedná se o test na stanovení antigenu, tedy přímo těch virových částic, struktur, které jsou na povrchu virové částice. Je to kratší test a není tak finančně náročný. Navíc je dostupnější, dá se dělat v ambulancích obvodních lékařů. Ale jsem k tomu skeptická, protože je velmi důležité správně vzorek odebrat. Tyto testy jsou velmi náchylné na správné provedení, myslím si, že bude velká chybovost,“ oponuje Zuzana Bílková.

Léky preventivně? V žádném případě!

Remdesivir je  jedním z celé řady antivirotik, který se zdá být nejúčinnější ze všech, které se dosud testovaly. Podle imunoložky Bílkové pravděpodobně omezuje množení viru. To znamená, že se zmírní množství virové nálože na organismus a průběh není tak závažný. Předepsání léku určují odborníci, není dostupný na trhu.

Imunoložka Zuzana Bílková

Dalším lékem je Isoprinosine. Tento lék doporučuje královéhradecký vakcinolog Jiří Beran na základě svých vlastních zkušeností a studií. Ale pozor, v žádném případě to není vitamin, který by se mohl užívat preventivně.

Isoprinosine je nespecifické antivirotikum a jedná se o analog (látka podobné struktury i účinku) hormonů, které lidský organismus vytváří k posílení obrany proti virům. Často se předepisuje pacientům s pásovým oparem a dalšími opakujícími se virovými infekcemi nebo jedincům, kteří mají vrozenou poruchu imunitního systému.

Lékař ale musí vždy pečlivě zvážit, zda je podání takového léku vhodné, musí stav imunitního systému pacienta náležitě vyšetřit a provést celou řadu diagnostických vyšetření. Nelze lék předepsat „jen tak“. V populaci je totiž celá řada jedinců, kterým může látka s tímto účinkem uškodit, např. pacienti s autoimunitními chorobami, lidé po transplantacích, lidé s alergiemi, s astmatem apod.

Očkování jen u rizikových pacientů

V červnu profesorka Bílková nedoporučovala vakcínu proti koronaviru. Jaký je její dnešní pohled?

„Výzkum pokročil, a i když se objevily nežádoucí reakce a potvrdily se moje obavy, v kontextu dnešní doby jsem svůj názor částečně přehodnotila. Rizika spojená s vakcínou nejsou tak závažná jako nebezpečnost viru. Když vidím, jak rychle stoupají počty hospitalizovaných jedinců a počet úmrtí,  vakcínu doporučuji rizikovým pacientům a starším lidem. Pokud vakcína, kterou nakoupila Česká republika, projde minimální fází testování, tak bych ji těmto rizikovým skupinám doporučila,“ uzavírá imunoložka Zuzana Bílková z Univerzity Pardubice.

Spustit audio

Související