Na odběr covid testů se v Pardubickém kraji čeká i týden

17. říjen 2020 09:58

V Pardubickém kraji je čekací doba na odběr covid testů na některých odběrových místech až týden. Tím, jak celorepublikově přibývá nakažených, zvyšují se i nároky na odběrová místa, jejich kapacita nestačí.

Nejdelší čekací doby jsou aktuálně v Litomyšli, kde pro indikované pacienty nemají celý příští týden jediný volný termín. Chrudim má první volná místa na pátek (23. 10.) a v Pardubicích o den dříve. Lépe na tom jsou s termínem odběrů takzvaní samoplátci. Ti mohou sice přijít jen do Pardubické nebo Litomyšlské nemocnice, ale volné termíny jsou hned zkraje příštího týdne.

Hlavní příčiny dlouhých čekacích dob jsou dvě. Tou první je fakt, že laboratoře krajských nemocnic jsou na svých maximálních denních kapacitách, trochu sice vypomáhá i pardubická univerzita, ale víc testů denně vyhodnotit momentálně technicky nejde.

Čtěte také

Druhým problémem je nedostatek kvalifikovaného personálu. Navíc přibývá nemocných i mezi zdravotníky. Personál nemocnic jede už půl roku naplno, a zdravotníkům už často dochází síly.

Pak je tu ještě lidský faktor, který nedostatečné kapacity zhoršuje. Krajské nemocnice se stále potýkají s tím, že až 30 procent objednaných na testy nepřijde. Když se dopředu omluví, mohou koordinátoři na uvolněné místo ještě někoho rychle přeobjednat, ale pokud se pacient neomluví, tak je to skoro až nezodpovědné, protože pak se logicky čekací doba neúměrně prodlužuje.

Delší provozní doba, nový přístroj

Nemocnice podle mluvčí Kateřiny Semrádové na řešení pracuje. Orlickoústecké odběrové místo v nejbližší době prodlouží denní provoz o další hodinu a nově přidá úterý jako další odběrový den. Týdenní kapacita odběrového místa se tak zvýší minimálně o dalších 240 míst.

Pardubice přidají třetí odběrové místo, opět pro indikované pacienty, a prodouží celotýdenní provozní dobu do 14 hodin. Laboratoř v Pardubické nemocnici také čeká na dodání nového přístroje, který by měl její denní kapacitu několikanásobně zvýšit. Do plného provozu by se měl přístroj zapojit během čtrnácti dnů. 

Další možnou změnou je úprava rezervačního systému tak, aby se pacienti mohli z odběrů sami odhlašovat, a koordinátoři pak budou moct o to lépe zaplňovat volná místa.

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio

Související