Dvoubarevné tvarohové řezy od Marie Kráčmarové skrývají pět vrstev. Budou se vám sbíhat sliny

Vypadají tak luxusně! Celkem pět vrstviček skrývá tento nenápadný, ale delikátní zákusek. Vyzkoušejte souhru tvarohu, pikantní marmelády a rozinek v rumu. Své cukrářské umění nám předvedla Marie Kráčmarová z Klenic.

Dvoubarevné tvarohové řezy od Marie Kráčmarové skrývají pět vrstev. Budou se vám sbíhat sliny

Ingredience
  • Na těsto:
  • 750 g hladké mouky
  • 300 g povoleného másla
  • 3 žloutky
  • 300 g cukru
  • 3/4 kypřicího prášku do pečiva
  • 80 ml mléka
  • citronová kůra z ½ citronu (čerstvá nebo sušená)
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • ½ skleničky pikantní marmelády
  •  
  • Na krém:
  • 750 g měkkého tvarohu (vaničkového)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z ½ citronu
  • 3 lžíce rozinek namočených v rumu (alespoň den)
  •  
  • Na polevu:
  • 100–200 g čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • 1 lžička rumu

Postup

Mouku prosejeme na vál, uprostřed uděláme důlek a do něj vložíme povolené máslo. Přilijeme mléko, přidáme cukr, vejce, kypřicí prášek, citronovou kůru a lžíci smetany.

Promícháme nejdříve nožem, abychom promíchali tekuté suroviny se sypkými. Když vznikne jakási zavlhlá drobenka, rukama vytvoříme kompaktní tužší těsto. Rozdělíme na dvě poloviny.

Do jedné poloviny přidáme dvě lžíce kakaa a vypracujeme tmavé těsto.

Přímo na pečicím papíru rozválíme kakaové těsto do tvaru obdélníku velikosti plechu. Pak přesuneme na plech, dokonale ho vytvarujeme ke krajům. Neděláme přesahy.

Potom těsto bohatě potřeme marmeládou. My jsme zvolili ostružinovou s muchovníkem. Vrstva marmelády je vysoká zhruba 2 milimetry.

Připravíme si tvarohový krém. Do mísy dáme tvarohy, vanilkový cukr, cukr, žloutek, trošku citronové šťávy a rozinky namočené v rumu. Vidličkou vymícháme do hladkého krému.

Tvarohovým krémem zakryjeme marmeládovou vrstvu.

Navrch přikryjeme světlou plackou ze světlého těsta. Vyválíme ho podobně jako tmavé těsto. Pak ho opatrně namotáme na váleček a přeneseme navrch dezertu.

Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se nedělaly boule, a pečeme při 180 ℃ přibližně 45 minut.

Po upečení a vychladnutí potřeme čokoládovou polevou: Rozpustíme čokoládu s kouskem tuku a másla. Přidáme kapičku rumu. Vlažné nalijeme navrch a rozetřeme stěrkou. Necháme zatuhnout.

Marie Kráčmarová

Recept má už přes 30 let a často jím potěší celou rodinu. Dělávala ho ještě ve starém domě, kde bydleli před tím, než si postavili současný domov. Peče velmi ráda a často i pro své kamarády. Naposledy třeba medovník.

Nás paní Kráčmarová pozvala na oběd a dala nám na výběr. Buď vepřové kotlety na houbách, nebo kuřecí na broskvích. Navrch jsme ochutnali i kynuté sladké rohlíčky. Bylo to moc dobré.

Patrik Rozehnal a Marie Kráčmarová