Eurosafari v chomutovském zooparku vám umožní vidět volně se pasoucí zvířata hezky zblízka

25. srpen 2023

Jízda žlutou terénní soupravou se třemi vagónky po pláních Eurosafari mezi stádem muflonů, zubrů a jelenů. To je jeden z unikátních zážitků, který nabízí zoopark v Chomutově v Ústeckém kraji. Při projížďce uvidíte také volně se pasoucí srnky, koně převalského nebo skotský náhorní skot s mláďaty.

Ze zastávky v centrální části zooparku vyráží souprava na trasu, která zahrnuje část vlastního zooparku, průjezd Eurosafari a skanzenem Stará Ves. Cestou míjí voliéry se sněžnými sovicemi, výběhy oslů a koní, medvědů a ovcí ouessantských. Okolo průchozí voliéry se dostanete na dohled výběhu dvouhrbých velbloudů, vodních buvolů a mezi výběhy sobů a losů evropských opustíte zoopark, abyste se po několika desítkách metrů dostali do obory Eurosafari, přímo mezi zvířata, která zde žijí téměř jako ve volné přírodě.

Uvidíte stádo chlupatého skotského náhorního skotu a veliké, více než šedesátihlavé stádo muflonů. Asi největší atrakcí obory je skupina zubrů evropských, které je možné pozorovat z bezprostřední blízkosti, z bezpečí vyvýšených vagónů soupravy. Se zubry si co do atraktivity v ničem nezadají dva hřebci koně Převalského. Zvířata přicházejí na dosah ruky poté, co jim průvodce hodí pár mrkví.

Vláček dál pokračuje do skanzenu podkrušnohorské architektury Stará Ves, kde uvidíte kapličku, krušnohorský hrázděný statek, více než stoletou roubenku a funkční repliku větrného mlýna. Kolem restaurace U Pratura se pak Safari Expres opět vrátí do zooparku, kde projede třistaletým sadem jedlých kaštanů směrem k výchozímu bodu, odkud vyjížděl.

Jízda Safari Expresem probíhá v hlavní sezóně, která začíná Dnem Země (duben) a končí Dnem zvířat (říjen). Mimo letní prázdniny jezdí vláček pouze o víkendech. Začátky jízd jsou vždy ve 12, 13, 14, 15 a 16 hodin. Jednotné jízdné je 100 Kč. Děti do 3 let jedou zdarma. Jízdenky se kupují přímo na místě u průvodce. Podmínkou je, aby byl Safari Expres obsazen alespoň deseti cestujícími. A také musí být vhodné počasí. V případě silného deště či podmáčeného terénu se jízdy nekonají.

Spustit audio