Exekutor v patách. Češi se propadají do stále většího předlužení

23. květen 2018

Exekuci čelí čím dál více českých domácností a podnikatelů. Nabídka služeb, zboží i atraktivních zážitků je v dnešní době obrovská a ne všichni jí odolají. Často tak následuje půjčka a dluhy.

Podle mapy exekucí, kterou sestavila Otevřená společnost, má v Česku exekuci každý desátý obyvatel nad 15 let. „Problém vidíme hlavně u mladé generace, která ještě ne úplně disponuje finanční gramotností. Je třeba myslet na rezervy, jako je ztráta zaměstnání, brigády, nebo omezený přístup k penězům. Měli bychom si naplánovat, jak se nedostat do finanční pasti,“ připomíná advokát Zdeněk Rudolecký.

Kdy je možné podat návrh na exekuční plnění

Podat návrh na zahájení exekučního řízení zvládne každý běžný občan i bez zastoupení advokátem. K žádosti je zapotřebí mít pravomocné rozhodnutí soudu (exekuční titul), ať už to je platební rozkaz, nebo rozsudek. Bez těchto listin žádný exekutor exekuci nezahájí.

Věřitel může využít i možnost, kdy návrh za něj sepíše sám exekutor. K návrhu na nařízení exekuce musí být připojen originál nebo úředně ověřená kopie exekučního titulu s doložkou vykonatelnosti, popřípadě stejnopis notářského nebo exekutorského zápisu se svolením k vykonatelnosti.

Co musí návrh obsahovat:

  • jména, příjmení a bydliště účastníků uvedení skutečnosti kdo návrh podává, které věci se týká a co navrhovatel sleduje
  • datum a podpis
  • označení exekutora, který má být soudem pověřen k provedení exekuce,  popřípadě soudu, kterému je určen, pokud je návrh podáván přímo soudu a nikoliv exekutorovi
  • označení exekučního titulu, uvedení povinnosti, která má být exekucí vymožena, uvedení rozsahu, v jakém byla povinnost splněna, a také důkazy, kterých se věřitel dovolává
  • Exekutoři si také často najímají vymahače, kteří se snaží dostat do domu, nebo bytu dlužníka. Ti by se předtím měli prokázat soudním rozhodnutím a průkazem.

„Takhle to chodí ale až v krajních situacích, kdy vám zabaví vybavení domácnosti, nebo rovnou byt vystěhují. V první řadě si z výpisu katastru zjišťují, jestli dlužník nevlastní nějakou nemovitost, nebo z evidence motorových vozidel vyčtou, zda není v majetku nějaké auto, či motocykl. Dále pátrají po tom, jestli je povinný zaměstnán, nebo je v důchodu, aby mu mohli popřípadě strhávat peníze z účtu,“ objasňuje Zdeněk Rudolecký.

Co je pro exekutora nedotknutelné?

Na účtu by ale ze zákona mělo zůstat vždy životní minium dotyčného. Tato částka se navyšuje podle toho, kolik je v rodině vyživovaných dětí. Při zabavování finanční hotovosti v místě bydliště, musí exekutoři zanechat dlužníkovi dvojnásobek životního minima.

Exekutoři plní funkci soudu prvního stupně. Nejsou rozděleni do okresů ani krajů ČR, proto si můžete zadat návrh na exekuci u kteréhokoliv. Bez ohledu na region kde bydlíte nebo kde je pohledávka vymáhána.

autor: Věra Říhová
Spustit audio