Explosia bude Synthesii splácet dluhy

5. říjen 2011

Společnost Synthesia Pardubice se dohodla s výrobcem trhavin, státní firmou Explosia, která jí dluží peníze, na splátkovém kalendáři. Informovala o tom mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová.

Explosii v polovině září banka UniCredit Bank zesplatnila úvěry přes 40 milionů korun, běžné účty firmy byly zablokovány až do doby splacení současného úvěru vůči bance.

"Po vzájemné dohodě byl sjednán splátkový kalendář, jehož pomocí budou pohledávky po splatnosti společnosti Explosia vůči privátní společnosti Synthesia sníženy do konce roku 2011, a to o 16 procent," uvedla Doležalová.

Zbylé pohledávky budou umořovány v roce 2012. Díky nově zavedenému systému denní úhrady za odebrané služby, suroviny a energie, které Explosii dodává chemička Synthesia, nebudou vznikat další nové závazky.

Podle serveru Česká pozice dlužila v září Explosia společnosti Synthesia přes 100 milionů korun. Výroba Explosie je z 95 procent závislá na dodávkách surovin, ze 100 procent na dodávkách energií a z 50 procent na dodávkách služeb právě od společnosti Synthesia. Generální ředitel Explosie Josef Tichý serveru řekl, že firma závazky vůči věřitelům plní s kontrolovaným zpožděním, zdravotní a sociální pojištění hradí z jiného účtu.

Explosia sídlí v areálu společnosti Synthesia. Všechny akcie společnosti Explosia vlastní stát prostřednictvím ministerstva financí, protože jde o firmu se strategickou výrobou. Ministerstvo nesdělilo, jak bude situaci řešit. Nejznámější produkt Explosie - semtex - už firma prakticky nevyrábí. Produkuje střelný prach pro výrobu munice a vojenské účely, trhaviny nebo prvky leteckých záchranných systémů - pyropatrony při katapultování v letadlech.

V roce 2009 podnik vykázal hrubou ztrátu téměř 70 milionů korun, výnosy měl 508 milionů korun. Loni činila ztráta 55 milionů korun. V dubnu se v podniku stala vážná provozní nehoda, po výbuchu zemřeli čtyři zaměstnanci.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio