František Kupka stál za vznikem orfismu, byl průkopníkem abstraktního malířství. Ovlivnil další generace umělců

20. květen 2024

František Kupka byl český malíř, grafik a ilustrátor, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Narodil se v roce 1871 v Opočně.

Po studiích na výtvarných akademiích v Praze a ve Vídni se roku 1895 přestěhoval do Paříže, kde se zaměřil na karikaturu a ilustraci. Ve Francii pak prožil převážnou část života.

Jeho vztah k hudbě a kubismu stál za vznikem nového výtvarného směru – orfismu, tedy směru, který přibližoval malířství jiným uměním, hlavně hudbě. Mezi jeho nejznámější díla patří například Modrý a červený Prométheus, Klávesy piana nebo Stvoření.

František Kupka, Centre Pompidou, Paříž

Kupka byl průkopníkem abstraktního malířství a jeho dílo mělo velký vliv na další generace světových umělců. Roku 1957, krátce před smrtí, byl za svou práci vyznamenán francouzským Řádem čestné legie.

Protože byl František Kupka představitelem prvorepublikové avantgardy a žil v zahraničí, byl v totalitním Československu opomíjen. O zachování jeho odkazu ve světě a později i u nás se velkou měrou zasloužila mecenáška umění Meda Mládková.

Spustit audio