Grilované plněné cukety. Léto je jako stvořené pro zábavnou a zdravou přípravu jídel
Urodilo se nám jich na zahrádkách plno. Cuket! Mají minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Mají také protirakovinné účinky. A lze je nápaditě upravit.
Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.
Suroviny:
4 kulaté cukety, 1 šalotka, česnek 2 stroužky, jarní cibulka, olivový olej, 2 červené papriky, 1 řapíkatý celer, 2 hrsti nakrájených hub, sůl, pepř, mleté maso (mix hovězí a vepřové) 250 g, 1 vejce, 2 mozzarelly, máta
Postup:
Cuketám odkrojte horní část, vydlabejte je a dužinu nasekejte. Oloupejte a nakrájejte šalotku a česnek, orestujte je na oleji na pánvi.
Přidejte nakrájenou jarní cibulku, papriku, řapíkatý celer, cuketu a houby. Osolte, opepřete a krátce orestujte. Dejte stranou a nechte trošku vychladnout.
Poté směs z pánve smíchejte s mletým masem, přidejte vejce, polovinu pokrájené mozzarelly, nasekanou mátu.
Naplňte cukety až po okraj, nahoru dejte druhou polovinu mozzarelly a kuličky růžového pepř. Rozehřejte gril.
Na rozpálený gril vložte plněné cukety, ze zbývající směsi udělejte karbanátky a také je ogrilujte. Pokud se karbanátky drolí, přidejte vejce a obalte ve strouhance.
Přiklopte gril a grilujte při nejvyšší teplotě, dokud nahoře nezezlátnou, asi 20 minut. Karbanátky otočte podle potřeby.
3 další tipy jak můžeme cukety přípravovat:
Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájet cuketu na kolečka nebo malé kostičky a ty položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Pokud chceme proces ještě víc uspíšit, nakrájené kousky osolíme.
Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.
Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.
Související
-
Špagety trochu jinak! Zkuste si je udělat s cuketovou omáčkou
Špagety - oblíbené jídlo našich dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste jim však připravit něco trochu nečekaného a barevně netradičního. Uvidíte, že jim budou i tak chutnat!
-
Jsou zdravé, chutné i krásné. Udělejte si cuketové lasagne
Cuketa se v našem jídelníčku zabydlela až v posledním dvacetiletí. Jedná se o tykev obecnou. Asi 90 procent obsahu plodů cukety tvoří (podobně jako u okurek) voda,
-
Cuketa je v naší kuchyni stále víc oblíbená. Zkuste si ji zapéct s mletým masem
Cuketa si v českých kuchyních už dávno své místo našla a mnoho z nás ji s úspěchem pěstuje na zahrádkách. Zkuste využít její neutrální chuť v kombinaci s tím, co máte rádi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.