Grilované plněné cukety. Léto je jako stvořené pro zábavnou a zdravou přípravu jídel

Urodilo se nám jich na zahrádkách plno. Cuket! Mají minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Mají také protirakovinné účinky. A lze je nápaditě upravit.

Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

Suroviny:
4 kulaté cukety, 1 šalotka, česnek 2 stroužky, jarní cibulka, olivový olej, 2 červené papriky, 1 řapíkatý celer, 2 hrsti nakrájených hub, sůl, pepř, mleté maso (mix hovězí a vepřové) 250 g, 1 vejce, 2 mozzarelly, máta

Postup:
Cuketám odkrojte horní část, vydlabejte je a dužinu nasekejte. Oloupejte a nakrájejte šalotku a česnek, orestujte je na oleji na pánvi.
Přidejte nakrájenou jarní cibulku, papriku, řapíkatý celer, cuketu a houby. Osolte, opepřete a krátce orestujte. Dejte stranou a nechte trošku vychladnout.
Poté směs z pánve smíchejte s mletým masem, přidejte vejce, polovinu pokrájené mozzarelly, nasekanou mátu.
Naplňte cukety až po okraj, nahoru dejte druhou polovinu mozzarelly a kuličky růžového pepř. Rozehřejte gril.
Na rozpálený gril vložte plněné cukety, ze zbývající směsi udělejte karbanátky a také je ogrilujte. Pokud se karbanátky drolí, přidejte vejce a obalte ve strouhance.
Přiklopte gril a grilujte při nejvyšší teplotě, dokud nahoře nezezlátnou, asi 20 minut. Karbanátky otočte podle potřeby.

3 další tipy jak můžeme cukety přípravovat:

Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájet cuketu na kolečka nebo malé kostičky a ty položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Pokud chceme proces ještě víc uspíšit, nakrájené kousky osolíme.

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.

Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.

Cukety, ilustrační foto
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.