Gymnazisté s mokrými řidičáky ukážou světu české dálnice

9. duben 2019

Je o ně zájem, ale rostou pomalu. Aktuální stav dálnic zmapovali dva maturanti z Holic. Jejich statistický plakát postoupil až do letního mezinárodního finále.

„Překvapila nás administrativa, která předchází výstavbě jednoho kilometru dálnice. Vůbec jsme taky nevěděli, že se u nás začaly stavět v roce 1938, ale zprovozněné byly až v 70. letech. Mohla za to obava komunistické vlády, aby dálnice nevyužili Američané v případě napadení," říkají Filip Moučka a Manuel Monteiro.

Vypočítali, že stávajícím tempem stát nestihne dokončit celou síť do roku 2050. Výstavba by se měla o několik let protáhnout. Data čerpali z ročenek ŘSD, z kontrolních zpráv NKÚ a ze stránek České dálnice. Všechny údaje mají zástupci Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích podložené.

Statistický plakát dálniční sítě

Bez tužky i bez papíru

Tvorba projektu zabrala studentům asi týden. Přiznávají, že postupovali rychle a pracovali rovnou v počítači. „Nejdřív jsme navrhli design. Chtěli jsme tam mít dopravní značky. Pak jsme začali s tvorbou grafů a jejich rozložením."

Řidičské průkazy mají gymnazisté jenom krátce. Třeba Filip ale podle svých slov k dopravní infrastruktuře inklinuje dlouho. „Zabývá se tím i taťka. Od dětství mě to táhlo tímto směrem. Manuel zase rád o dopravě čte."

Mezinárodní kolo soutěže hostí Kuala Lumpur v Malajsii. Zaslaný statistický plakát Česká dálniční síť zhodnotí odborná porota.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.