Gymnázium v Pardubicích nesmí otevřít tři ročníky

15. říjen 2002

Krajský úřad v Pardubicích rozhodl, že gymnázium Dašická nesmí příští rok opět otevřít tři první ročníky. Další Pardubické Gymnázium v Mozartově ulici totiž kvůli zvýšenému zájmu studentů požádalo kraj, aby poprvé mohlo otevřít také tři třídy. Žádosti bylo vyhověno, ale na úkor Gymnázia Dašická. Obě školy se tedy v otevírání tří tříd prvních ročníků budou vždycky po roce střídat. Radní Marie Málková tvrdí, že vyhovět oběma gymnáziím by znamenalo získaní více peněz na úkor ostatních středních škol v kraji:

"Finanční prostředky na navýšení výkonu nejsou, ale to bych v této chvíli viděla jako druhotné. Peníze nejsou a nebudou na navyšování a jestliže není poptávka a není v pardubickém regionu potřeba navyšování dalších ročníků, tak to vidím jako hlavní. Ten stav v podstatě zůstal, nesnížil se - je tam ještě Gymnázium Přelouč, Holice a v Pardubicích v podstatě jsou tři gymnázia, neboť máme ještě Sportovní Gymnázium. Poptávka na to, aby se navyšovaly první ročníky, tak nebyla."

gymnázium Pardubice
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.