Hala Pardubického nádraží dostane původní podobu. Stavbaři začnou s opravou v dubnu

2. duben 2024 09:37

Správa železnic začne rekonstruovat zbývající část nádražní budovy v Pardubicích. Na nádraží už nechala zmodernizovat hotel, teď je na řadě výpravní budova, která je památkově chráněná. Cestujícím začala sloužit v roce 1958 a památkáři ji  považují za nejkvalitnější funkcionalistické nádraží s hotelem v poválečném Československu.

Stavbaři vrátí budově původní podobu, zároveň ale zohlední současné požadavky. Práce by měly začít v dubnu a hotovo bude na konci roku 2026. Cena bude asi 833 milionů korun a Správa železnic vybrala stavební firmy Chládek a Tintěra a Eurovia.

Střecha, fasáda i interiér

Stavbaři budou mít za úkol zrenovovat stavební konstrukce, střechu, fasádu a celý interiér. „Druhá etapa prací zahrnuje rekonstrukci nádražní haly, východního provozního křídla a západního křídla s bytovým domem. V odbavovací hale se po dokončení stavby zlepší služby pro cestující, a to především díky zvýšení počtu obchodních,“ doplnila mluvčí správy železnic Nela Eberl Friebová.

U pokladen je dnes nezvyklý klid

Východní křídlo bude sloužit k zajištění provozu dráhy, budou to prostory hlavně pro zaměstnance. „Stavbaři provedou dispoziční úpravy v zázemí zaměstnanců a rozšíří kancelářské prostory. Bezbariérový přístup zajistí výtah. Komerční prostory s ordinacemi a lékárnou se budou nacházet v přízemí a v prvním patře. Počítá se i s kompletní rekonstrukcí bytové části,“ doplnila Friebová.

V prvním roce bude na řadě právě oprava východního křídla a poloviny haly, v dalším roce se se stavbaři přesunou na západní křídlo a do druhé části haly. Jako poslední přijde na řadu bytový dům. Po celou dobu stavby budou cestujícím k dispozici náhradní prostory s potřebným zázemím.

Spustit audio

Související