SLEDUJEME: Nedělní velká voda v Pardubickém kraji

15. září 2024 19:16, aktualizováno

AKTUÁLNĚ: Hladiny řek stoupají i v pondělí. Dění nepřetržitě sledujeme v aktuálním článku.

Část Chrudimska zasáhla extrémní povodeň, opustit domovy musí stovky lidí. V Luži hladina řeky během pár minut stoupla o půl metru a je vysoko nad hranicí stoleté vody. Nařízená je evakuace asi dvou set lidí. Zasažené jsou i další obce na Novohradce - v Lozicích opustí domov asi třicet lidí, hasiči evakuují některé obyvatel Bělé, Hroubovic, Čankovic a Blížňovic.

Mezi 18. a 19. hodinou se dle údajů z profilu obce Čankovice u Hrochova Týnce v této obci protrhla protipovodňová hráz. Uskutečnila se urychlená evakuace ohrožených obyvatel do místního hostince. Mezi Čankovicemi a Hrochovým Týncem je uzavřený hlavní tah I/17.

Extrémní povodeň zažívá Luže, kterou zasáhla povodňová vlna. Hladina řeky Novohradky se za deset minut zvýšila o více než půl metru, evakuují se dvě stovky lidí. ČTK to řekl starosta Chrudimi František Pilný.

„Původní informace byla, že prasknul rybník v Rychnově. Později se ale ukázalo, že to není ověřené a příčina může být jiná. Probíhá evakuace asi 200 lidí, domy kolem řeky jsou zatopené,“ uvedl Pilný.

Podle údajů Povodí Labe dosáhla hladina Novohradky v Luži úrovně až 360 centimetrů a výrazně překročila hranici stoleté vody.

Povodňová vlna zasáhla kolem 14. hodiny město Luže. Hladina řeky Novohradky se během 10 minut zvýšila o víc než půl metru, hasiči evakuují 200 lidí.

Město má připravených několik míst, kam se budou lidé z ohrožených domů převážet - přímo v Luži je to sokolovna, v části Bělá bývalá škola, v Radimi kulturní dům.

Stoupá i Chrudimka na dolním toku - zaplavené je okolí Nemošic, pod vodou jsou pole a sportoviště, v Drozdicích voda zasáhla sedm domů, zaplavená je i silnice z Úhřetic do Dvakačovic. Na trojce je Loučná v Cerekvici, Tichá Orlice i Doubrava v Pařížově.

Evkuace kolem Novohradky

Počty evakuovaných osob se rychle mění, nejhůř je na tom ale Luže, evakuační autobus jel ale také do Lozic pro 30 lidí, další desítky má odvézt upravená Tatra z Bělé.

Ohrožené jsou Čankovice, tam chystali přemístění do bezpečí padesáti lidí, na evakuaci se připravují Hroubovice, stěhovali se lidé i v Blížňovicích u Hrochova Týnce. Tam je nutné vyklidit celou část obce, kterou voda může úplně odříznout, pak už se k nim nebude možné dostat. Přímo v Hrochově Týnci hladina Novohradky celé odpoledne i během večera stoupala a zavřená je od podvečera i silnice I/17.

Kritická situace byla během dne v Rosicích, tam už dopoledne nařídili evakuaci prvních domů, řeka Žejbro nakonec ohrozila i další budovy a celkem bylo evakuovaných domů 12.

Preventivní evakuace v Rosicích u Chrasti

Stoupá i Chrudimka na dolním toku - zaplavené je okolí Nemošic, pod vodou jsou pole a sportoviště, v Drozdicích voda zasáhla sedm domů. Na trojce je Loučná v Cerekvici, Tichá Orlice i Doubrava v Pařížově.

Velké přehrady drží

Například přehrada Pařížov už rezervu nemá a přetéká, stejně jako Hamry na Chrudimce, přetéká i suchý poldr v Dolní Lipce, který může ohrozit místní části Králík.

Velké přehrady se ale zatím drží. Pastivny jsou k 19:15 zaplněné na 91 %, Seč přibližně na 74 %, obě velké nádrže tak ještě nějaké místo mají. Ještě větši prostor má přehrada Křižanovice na Chrudimce, která je naplněná ze 40 %.

Důležité informace z Pardubic

Povodňová komise doporučuje lidem v Pardubicích během dneška vyklidit sklepy a suterénní části domů. A to bez ohledu na jejich vzdálenosti od řeky. Zatopení hrozí totiž všem nejníže položeným částem města, tedy i těm, které jsou v bezpečné vzdálenosti od řek.

Problémy může způsobit kanalizace, která nezvládne odvádět dešťovou vodu. Zatopení kvůli nestíhající kanalizaci hrozí i podchodům a podjezdům. Je pravděpodobné, že bude zatopený nejen Anenský podjezd, ale i podjezd na ulici 17. listopadu.

Povodňová komise proto žádá obyvatele, aby nejezdili do města autem, ale hromadnou dopravou. Komunikace by měly zůstat průjezdné pro záchranné složky integrovaného systému.

ZÁKAZ VSTUPU

Město Pardubice vyhlásilo ode dneška kvůli možným záplavám zákaz vstupu do lokality Červeňák, na Starou plovárnu, na Nemošickou stráň, do Bubeníkových sadů a ke břehům řek Labe a Chrudimka. Nepřístupná jsou i další místa, která jsou označená páskou zákazu vstupu nebo dopravním značením. Situaci bude pod hrozbou vysokých pokut kontrolovat policie. Opatření platí do odvolání.

Provoz na trati z Havlíčkova Brodu na Pardubice je zastavený. Vlak tam najel do stromu, který vyvrátil silný vítr. V úseku mezi Hlinskem a Havlíčkovým Brodem je zavedená náhradní autobusová doprava. Podle webu Českých drah komplikace potrvají do 18. hodiny.

Aktuální seznam uzavřených silnic najdete na webu Správy a údržby silnic Pardubického kraje a ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice:

Třetí stupeň ještě platí na Žejbru v Rosicích nebo Jevíčce v Chornicích.

Na viedu od Pardubického kraje je situace na Králicku. 

Přehrady

Jsou přehrady stále připraveny vodu zadržet? Větší ano, malé už ne. Hamry jsou plné a v podstatě přetékají. Pařížov na Doubravě je také na maximu a vypouští velké množství vody, proto tam platí také třetí stupeň povodňové aktivity.

Zásadnější jsou ale velké přehrady - Pastviny se sice plní, ale jsou zhruba na polovině kapacity, takže rezervu mají. A Seč má také navýšený odtok a zaplněná je asi na šedesát procent, takže i tam prostor je.

Katastrofa na hranici Parubického kraje

Hanušovice na Šumpersku zatopila v neděli dopoledne povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. Přišlo to během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr, řekl starosta Marek Kostka. Centrum Hanušovic se zhruba 2900 obyvateli zůstalo pod vodou. Vedení obce evakuaci zakázalo, situace je nebezpečná nejen pro obyvatele, ale i pro záchranáře. Lidé by měli zůstat ve vyšších patrech a počkat na další pokyny.

V Pardubickém kraji evidují energetici 10 poruch na vedení vysokého napětí, 5000 domácností bez energie, k nejpostiženějším oblastem patří Pardubicko, Chrudimsko. Choceňsko.

Na videu je Novohradka mezi Úhřeticemi a Dvakačovicemi. Velká část silnice tam zmizela pod vodou.

autoři: Josef Kopecký , nov , pta , BRA | zdroje: Český rozhlas , ČTK

Související