Hasiči a strážníci v Pardubicích vozí v autě plyšáky. Nehrají si, uklidňují děti

6. prosinec 2020 05:47

Nejen hasiči v Pardubickém kraji, ale teď i pardubičtí strážníci myslí na děti, které zažijí nějakou nepříjemnou událost. V autech vozí plyšové hračky, které mají těm nejmenším pomoci uklidnit se a zmírnit stres.

Plyšové dráčky vozí hasiči v autech přibližně v roce 2003. Použijí je v okamžiku, kdy se u nějaké nepříjemné události vyskytne malé dítě. „Dráčka si dítě přimkne k sobě třeba po dopravní nehodě,“ říká mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková s tím, že hračka má pomoci odvést pozornost dítěte od dramatické události.

Letos hasiči vyměnili brněnskou firmu, která dráčky vyráběla, za pardubické centrum Kosatec, které pracuje s hendikepovanými lidmi, a ti vytvořili novou verzi dráčka.

Kůň, který má srdce

U hasičů se plyšovou hračkou nechali inspirovat i pardubičtí strážníci. „Jedním z důvodů byla nehoda osobního auta, kde strážníci byli jako první a v tom autě byly malé děti,“ vzpomíná na důvody mluvčí Městské policie Pardubice Jiří Sejkora. Strážníci tak v autech vozí plyšové koníky s červeným srdíčkem. Naposledy koník zahnal dětské slzy o minulém víkendu, kdy se na nádraží v Pardubicích ztratila desetiletá holčička.

Spustit audio

Související