Historický úspěch: Do slovenského parlamentu se dostali tři Romové

20. březen 2020

Slovensko zažilo historický volební úspěch. Mezi 150 poslanci do Národní rady jsou i tři Romové. A všichni kandidovali za hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Týden před parlamentními volbami se sedm politických subjektů zavázalo plnit dvanáct požadavků memoranda Romů a Romek žijících na Slovensku, které iniciovala Opre Roma. Navzdory tomu, že hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OLaNO) se k memorandu Romů před volbami nepřihlásilo, iniciativa věří, že si požadavky osvojí a že nastupující romští poslanci budou pracovat na zlepšení postavení romské národností menšiny. Ředitel iniciativy Čaba Horváth:

„Nejdůležitější je zaměstnanost, kvalita vzdělávání na základních a mateřských školách, více asistentů a terénních pracovníků.“

Peter Pollák

Romy mělo na svých kandidátkách vícero stran, do parlamentu se ale dostaly jen Romové za hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Bývalý vládní zmocněnec pro romské komunity, dnes europoslanec, Peter Pollák starší:

„Jsem rád, že se prostřednictvím našeho hnutí dostali tři romští kandidáti do parlamentu. To se nepodařilo žádné jiné politické straně na Slovensku.“

Nejúspěšnějším romským kandidátem je Peter Pollák mladší, který dostal od voličů 20.329 hlasů. To je víc, než kolik získal jeho otec v parlamentních volbách v roce 2012, i o čtyři roky později. Více Peter Pollák mladší:

„Jediná strana, která se Romů dlouhodobě zastává je OLaNO. Osobně se chci zastávat všech mladých a úspěšných Romů.“

Jarmila Vaňová

6.828 hlasů ve volbách získala Romka Jarmila Vaňová. Skoro celý profesní život se věnuje Romům.

„Musíme začít v našich komunitách řešit jejich problémy a pomáhat jim překlenout nevědomost, odkázanost a úřední komunikaci. V tom vidím jakoukoliv pomoc jako velmi potřebnou.“

Jarmila Vaňová se věnovala žurnalistice a terénní sociální práci. Kromě toho učí na střední škole romský jazyk a romské reálie.

Ján Herák

Jánovi Herákovi odevzdalo svůj hlas 5.092 slovenských voličů. Tím ho jako v pořadí třetího Roma posunuli do poslanecké lavice v Národním parlamentě.

Vysokoškolský učitel a statutár občanského sdružení Fantázia detí vyrůstal od tří let v dětském domově. Ján Herák systematicky pomáhá zlepšit kvalitu péče a přípravy na život pro děti v dětských domovech. Připomínkuje zákony týkající se sociální právní ochrany dětí, aktivně působí v oblasti sociálních služeb, poradenství i samotné prevence.

„Dospělí mohou zůstat v dětském domově do ukončení školy, tzn. do 25 let. Naštěstí máme mnoho mladých dospělých, kteří díky vzdělání mají lepší vstup do reálného života.“

Historický úspěch ve slovenských volbách se podařil Romce Ireně Bihariové. Získala více jak 46 tisíc preferenčních hlasů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.