Hledání v sutinách je týmová práce, člověk musí psovi důvěřovat

20. duben 2023

David Hynek je člen Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, působí v Ústí nad Orlicí a jako psovod je také členem USAR týmu, který pomáhal naposledy po zemětřesení v Turecku. Své dva psy cvičí pro vyhledávání v sutinách v práci i ve svém volném čase.

Německý ohař Darren je už pro vyhledávání v sutinách atestovaný. Pomáhal právě v Turecku nebo také před několika lety v Libanonu. Brit je teprve dvouletý pes, a jeho výcvik je tedy v procesu. „Průměrně trvá trénink záchranářského psa kolem tří let. Někteří psi to zvládnou rychleji, ale někteří třeba taky vůbec, bohužel to dopředu nejde úplně odhadnout,“ vysvětluje David Hynek. „Každý pes umí hledat, my ho jen musíme naučit, co má hledat, v našem případě živý lidský pach, a jak to má označit, což je nejčastěji štěkání,“ popisuje dál.

Každý pes je jiný

Hledání v sutinách je vždycky podle jeho slov týmová práce. Psovod musí znát svého psa a musí na něj umět reagovat. „Každý pes je navíc jiný, ty osobnosti se liší stejně jako u lidí. Teď mám za svojí záchranářskou kariéru už třetího psa a s každým jsem pracoval nebo pracuji trochu odlišně, právě podle toho jak ho znám,“ říká David Hynek.

Kynolog a záchranář David Hynek se svým svěřencem

Za zhruba 15 let, co se intenzivně věnuje výcviku psů, je pouze jednou odložil „na hlídání“ kvůli dovolené. Jinak se snaží je brát všude s sebou, psi s ním tráví víc času než vlastní děti. Občas si ale navzájem od sebe přece jen potřebují odpočinout. „Poznám to na nich, že jim už lezu na nervy. Ale nemůžu je hned nechat být. Musíme dokončit povel, cvik, zkrátka rozdělanou práci, a pak teprve dostanou volno. Jinak by to na mě zkoušeli stále častěji,“ vysvětluje na závěr trochu odlehčeně David Hynek.

Jak vypadá trénink záchranářských psů v praxi? Poslechněte si celý pořad Kdo umí, ten umí.

Spustit audio

Související