Hluk na dálnici D35 u Rovně je podle ŘSD v normě a s rezervou

16. červen 2023 08:10

Ředitelství silnic a dálnic má předběžné výsledky měření hluku u nedávno otevřené části dálnice D35 na Pardubicku. Vyžádaly si ho obce v okolí, podle kterých nejsou protihluková opatření dostatečně účinná. Skoro 15kilometrový úsek z Časů do Ostrova je v provozu teprve od konce loňského prosince.

„Co se týká stížností, tak první přišla hned druhý den ráno po otevření dálnice, písemně jich mám desítky. Ten problém s vnímáním hluku určitě je,“ uvedl před časem starosta Dolní Rovně Miloš Horák (KDU-ČSL).

Dálnice je v limitu

Právě obyvatelé Dolní i Horní Rovně mají novou dálnici doslova za humny. „Nebavíme se o tom, že je to tady stavba na týden. To bude na desítky let. Doprava zhoustne v čase, ta situace se nebude lepšit, bude se spíš horšit,“ doplnil Horák.

Ředitelství silnic a dálnic po dohodě se samosprávami nechalo provést odbornou firmou měření a hlukové limity podle předběžných výsledků překročené nejsou.

„Dle předběžných výsledků z měření se pohybujeme na tři čtvrtě plnění limitu. Jsme si vědomi, že před pěti lety zde byla zelená louka a dneska zde vedeme dálnici, která převádí tisíce vozidel. Samosprávám a Pardubickému kraji jsme nabídli měření v každé dotčené obci,“ říká Stanislav Král z pardubického Ředitelství silnic a dálnic.

Hluk se ještě zvýší

Výsledky podle něj korespondují s hlukovými studiemi, které byly součástí stavby: „Počítáme s tím, že dálnice není dostavena, máme dostaveny dva úseky Opatovice-Časy a Časy-Ostrov. K těmto výsledků teď bude připočtena výhledová zátěž po zprovoznění D35 až do Mohelnice. Následně budou výsledky zaslány zástupcům obcí a hygienické stanici.“

Oslovení starostové některých dotčených obcí zatím nechtěli neoficiální výsledky komentovat. Ředitelství silnic a dálnic aktuálně počítá s dokončením zbývajících skoro 80 kilometrů D35 přes Pardubický kraj v roce 2029.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související