Hody, hody doprovody, dejte perník malovaný. Máme snadný recept
Voňavé medové perníky, vesele zdobené, co se rozpustí na jazyku. Jednoduše si je upečete a originálně ozdobíte. Navíc dětem nabídnete zdravé mlsání. Tahle pochoutka je bez konzervantů a éček. Jak na to poradil pardubický Král perníků Pavel Janoš.
Jarní inspirace
Odkud se vzaly velikonoční perníky? Věřte, že jsou staré jako perník sám. Během velikonočních svátků se vždy zdobilo, co bylo po ruce a tím pádem i perníky. Dnes se při pečení necháváme inspirovat symboly jara. Na prvním místě jsou kraslice následované zajíčky, kuřátky, ovečkami, květinami. „Všechno kolem nás raší. Například kočičky, sněženky, bledule. Jarní kvítí na pernících krásně vynikne,“ nabízí inspiraci Pavel Janoš.
U pečení se můžete příjemně pobavit se svými dětmi a vnoučaty. Kreslení forem a jejich vystřihování, samotné pečení i následné zdobení je pohltí. A budou na své výrobky náležitě hrdé. Navíc je to všechno mnohem jednodušší než tradiční příprava kraslic, která vyžaduje technickou zručnost.
„Protože je potřeba podělit co nejvíce koledníků, doporučuji upéct hodně vajíček a každé si ozdobit jinak. Děvčata si tam mohou i napsat jméno toho, koho chtějí obdarovat,“ radí Pavel Janoš.
Zdobení bez hranic
Jak dosáhnout jarních zářivých barev? Nejjednodušší je sáhnout po potravinářském barvivu. Ale není to jediná cesta. Výborně barví např. červená řepa, borůvky, o něco hůře pak zelený ječmen.
„Barvami jara jsou zelená, žlutá, červená, ten perníček doslova rozsvítí. Můžete zkusit i zdobení marcipánem, mandlovou hmotou nebo bonbony,“ říká Pavel Janoš. Zkuste nakrájet na kousky želé bonbony nebo vezměte lentilky. Pokud potřebujeme jednotlivé díly slepit, vezmeme si na to meruňkový džemem.
Jdeme na to!
Kdy začít péct perníky? Buď sáhnete po tradičním receptu a začnete s předstihem, nebo zvolíte rychlou variantu a upečete si perníky hned měkké. Ty vám sice nevydrží tak dlouho, ale pokud je do dvou týdnů sníte, nemusí vás tento fakt trápit.
Snadný recept na perník podle Pavla Janoše
Těsto:
70 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg medu
5 dkg meruňkového džemu
5 dkg tuku
4 vejce
1 lžička skořice
1 lžička koření do perníku (anýz, hřebíček, nové koření, badyán, koriandr, skořice a špetka pepře)
1 dkg jedlé sody na kypření
Poleva:
30 dkg moučkového cukru
citrónová šťáva
- bílky
Těsto je potřeba důkladně prohníst a nechat jeden až dva dny odpočinout při pokojové teplotě a přiklopené nebo přikryté igelitem. Vykrojené tvary pečte v troubě vyhřáté zhruba na cca 180°C. Hotové ještě za horka potřete rozšlehaným vejcem. Bílky na polevu velmi pečlivě míchejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou a pak řádně rozšlehejte.
„Troubu necháme dobře rozehřát. Pokud pečeme malé perníčky, můžeme trochu zvýšit teplotu a péct je rychleji. Díky tomu nám nevyschnou a jsou vláčnější. Hlídáme, abychom je nepřipálili,“ dělí se o své zkušenosti Pavel Janoš. Pokud chceme, aby se nám perník krásně leskl a připomínal dřevo, potřeme ho ještě teplý rozšlehaným vajíčkem.
U větších věcí je lepší nižší teplota a delší čas. Zkuste si upéct košík na vajíčka. „Tady opravdu musíme nechat ten perník vyschnout, aby nám držel tvar. Měkký perník by se nám rozpadnul,“ uvádí Pavel Janoš. Sušíme nejlépe ve vypnuté, lehce pootevřené, troubě která je ještě horká.
Kdo si chodí k Pavlovi Janošovi kupovat perník? Místní nebo přespolní? Nejen to uslyšíte v záznamu rozhlasové Radioporadny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.