Popenec na alergickou rýmu, jitrocel na hojení. Je čas doplnit bylinkovou lékárničku
Jak se připravují dubové kapky a k čemu jsou dobré? Poslechněte si více v záznamu pořadu
Ptačinec, popenec, bršlice kozí noha, pampeliška, kerblík, kopřiva, medvědí česnek, jitrocel. To jsou divoké bylinky, které si můžeme natrhat v jarní přírodě. Není nic jednoduššího, než využít čerstvé vitamíny pro své zdraví a vyrovnat tak po zimě vitamínový deficit.
Bylinkářka Radka Svatošová v Radioporadně podpořila Světový den zdraví zaměřený na prevenci. „Zdravé už je to, že si pro bylinky dojdeme do přírody. I to už je prevence. A pak stačí rozhlédnout se kolem sebe a začít si dělat zásobu do vlastní bylinkové lékárničky,“ zdůraznila bylinkářka.
Popenec na nachlazení i křečové žíly
Popenec obecný je vytrvalá bylina s poléhavými lodyhami a modrofialovými kvítky. Právě teď v dubnu začíná kvést.
„Je to jedna z univerzálních bylin. Můžeme ji použít na problémy s dýchacími cestami, při rýmě, včetně té alergické, je dobrá na regulaci trávení, na křečové žíly, a samozřejmě si poradí s jarní očistou organismu.
Popenec si můžete přidat do salátu nebo do pomazánky, připravit si odvar nebo si vyrobit tinkturu či olej. Užívá se vnitřně i zevně.
„Olej z popence je vhodný na křečové žíly. S tím mám dobré zkušenosti. Příprava je jednoduchá. Natrháme kvetoucí nať popence a necháme macerovat v běžném jedlém oleji alespoň měsíc. Potom místo potíráme. Tinktura z popence může zabrat i na rýmu, včetně alergické,“ radí Radka Svatošová.
Na tinkturu potřebujete bylinu a alkohol
V bylinkové lékárně by neměly chybět tinktury z prvních lístů divokých bylin. Vynikající je jednodruhová tinktura z bršlice kozí nohy, hojivé účiny má jitrocel nebo řepík. Vynikající je tinktura z listů pampelišky i popence.
„Tinktutry vám vydrží klidně dvacet let a účinnost se nemění. Alkohol působí jako rozpouštědlo i jako konzervant. Připravujte si svoje vlastní tinktury, budete více soběstační a budete tak připraveni pro všechny případy,“ zdůrazňuje bylinkářka. A jak na to?
Bylinku natrháme nebo nasekáme na malé kousky, dáme do sklenice a zalijeme 40procentním alkoholem, může to být pálenka nebo vodka. Necháme macerovat alespoň měsíc při pokojové teplotě, ne na sluníčku, raději v temnu. Pravidelně protřepáváme. Po uplynutí doby scedíme, přidáme lžičku medu na čtvrt litru tekutiny a přelijeme do tmavé lahvičky. Užíváme po lžičkách.
Jak se připravují dubové kapky a k čemu jsou dobré? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka