Holice a vzpomínky na povstání

Dlouhých sedmdesát let uplyne v prvních květnových dnech letošního roku od konce druhé světové války. Jedním z měst, kde se německým vojskům v posledních dnech válečné vřavy postavili občané tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava jsou i Holice na Pardubicku. Tamní povstání patří k největším v zemi.

První květnový díl Východočeských výletů vás proto zavede právě do Holic. Ale ne do Holic současnosti. Přeneseme se o sedmdesát let zpět, do začátku května 1945 a ve vzpomínkách pamětníků si přiblížíme tehdejší dění. V Holicích se právě v prvních květnových dnech místní obyvatelé postavili na odpor německým vojákům, kteří utíkali z východní fronty před Rudou armádou. Vypuklo tak povstání, které patří k největším svého druhu. Začalo 5. května a skončilo vstupem sovětských vojáků do města o pět dní později.

Za oběť si holické povstání vyžádalo 58 životů zdejších občanů. Po leteckém náletu vyhořela starobylá radnice, v níž byla uschována řada cenných předmětů nejen z Holic, ale třeba i z Pardubic.

Vyhořelá holická radnice

Přestože se jednalo o lokální akci, dosáhlo holické povstání velkého významu. Holice totiž blokovaly hlavní silnici na Prahu a tím povstalci a partyzáni znemožnili řadě německých jednotek zasahovat proti hlavnímu městu, kde se v té době bojovalo. Holice tak pomohly pražským povstalcům a zdejší povstání urychlilo osvobození Prahy.

Vzpomínkami nás do období konce největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva přenesou tři dámy - Miluše Provazníková z Jaroslavi a Hana Faltysová a Blanka Jakšlová z Holic.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio