Hořeček mizí z krajiny. Na Přeloučsku a Chlumecku mu pomáhají ovce a pravidelné kosení

26. září 2024 09:15

Nostřek, trlič nebo hořeček. Jde o tutéž rostlinu s fialovými květy. Dobře ji znaly naše babičky a prababičky. Dřív hojně rozšířená bylina na loukách, pastvinách a mezích ale mizí z naší přírody. Teď je to kriticky ohrožený a zákonem chráněný druh a jen díky ochráncům přírody se jeho ústup z krajiny daří zastavit. Třeba na Přeloučsku a Chlumecku hořeček poslední dobou prospívá velmi dobře.

Na Chlumecku jde o slatinnou louku v národní přírodní památce Kopičácký rybník, která je součástí obory Kněžičky. Podle ochránců tam roste vůbec nejvyšší počet kriticky ohroženého hořečku nahořklého v České republice. Ve druhém zářijovém týdnu tam napočítali nebývalých skoro 42 tisíc rostlin, asi o třetinu víc než v rekordním roce 2022.

Čtěte také

Na Přeloučsku pak bylině svědčí terasy bývalého jílového lomu u Tupes, kde letos napočítali několik tisíc těchto rostlinek.

Čím to je, že na těchto dvou místech prospívají? Jde o víc faktorů, ale tím nejzásadnějším je přístup ochránců, kteří se o místa s výskytem kolonií hořečku nahořklého začali před pár lety starat. Vsadili přitom na to, co této rostlině svědčilo dřív. Tedy na tradiční pravidelné kosení a taky spásání trávy ovcemi.

Ovce jako zahradníci

„Hořeček nahořklý dorůstá až 40 cm a kvete výraznými fialovými květy v druhé polovině srpna. V naší krajině býval kdysi úplně běžný, ale postupně vymizel, protože se změnil způsob hospodaření. Záchranný program proto počítá s tím, že na místech, kde hořeček roste, se obnovuje pastva a také se louky ve vhodnou dobu kosí,“ řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Bývalý jílový lom v Podvrdech u Tupes

Například v lomu u Tupes na Přeloučsku začali tím, že odstranili nálety, v hustém porostu se hořeček nemohl prosadit. Pak začali kosit a kolem lomu postavili ohradu pro ovce, aby trávu spásaly.

Agentura ochrany přírody a krajiny má takových záchranných programů v Česku celkem 14. Napomáhají tomu, aby se z naší přírody nevytratila třeba i rostlina hvozdík písečný český nebo živočichové, jako je sysel a užovka stromová. A vedle toho připravují další projekt na záchranu ohrožených volně žijících opylovačů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související