Ekologové na Kunětické hoře zachraňují modráska. Kosou a hráběmi

13. červen 2017

Na úbočí Kunětické hory v těchto dnech uvidíte úhledně shrabané dlouhé pruhy sena. Ekologové se snaží na Pardubicku zachránit vzácného motýla modráska obecného. Sečou proto v těchto dnech louky na kolem Kunětické hory.

Ohrožený druh motýla potřebuje pro život palouky, kde v malém hospodaří lidé. Prospívá mu totiž rozmanitost trav a květin, kterou drobné zásahy zemědělců podporují. Ochránci přírody nechávají ze stejného důvodu také ovce a kozy spásat méně přístupné louky.

„V této části se dělá specializovaný management na modráska. Jak vidíte, je posekáno v pruzích, aby tady zůstala malá kytička, lidově kominíček. Je to živná rostlina právě pro housenky modráska,“ říká Záboj Hrázský, který je členem Institutu aplikované ekologie Daphné.

A dodává, proč sekají louku po částech: „Kdyby se ta louka sklidila celá najednou, tak modrásek nemá na co klást, nemají na čem žít housenky. Kdyby se nesklízela vůbec, tak by to zase zarostlo keři, louka by se ztratila a zase by modrásek vyhynul. On potřebuje, aby zůstal kousek neposekaný a kousek byl sklizen.“

Louky na úbočí Kunětické hory

Z místa odjíždí auto s nákladem sena. „Dělá se to takto ručně pomocí drobné techniky. Seno, které tady vybíráme, je kvalitní, protože jsou tady dobré kytky. Je ale také drahé, protože je to ruční práce. Abychom udrželi ten krajinný ráz, tak na základě příspěvků krajského úřadu a ministerstva životního prostředí dáváme dohromady peníze, abychom tu práci zaplatili,“ dodal Hrázský.

Dobrák seká přerostlou trávu. Zadarmo, aby řidiči viděli

Sekáč Michal Jinoch bere kosu do rukou pravidelně
Křižovatka, vysoká tráva a navíc silný provoz kvůli objížďce. Tahle riskantní kombinace nedala spát chrudimskému policistovi Michalu Jinochovi.

Hned vedle louky je obora se zvěří. Podle Hrázského ale není možné zvířata ke spásání využít, protože vyjedí pouze některé rostliny: „Když se podíváte na ten porost, tak je spasený na výšku nějakých pěti centimetrů a převládají kytky, které mají dole růžici. Každopádně toho modráska by tady zvířata sežrala.“

Na pastvině jsou ale ovečky. „Na pozemcích, které jsou hodně hrbolaté, kde je svah, se snažíme používat právě domácí zvířata, která jsou nejefektivnější v tomto složitém terénu. Zároveň vnášejí takové plynulé ubývání biomasy, vybírají si některé druhy,“ doplnil Hrázský.

Ochránci přírody posečou louky na severních svazích Kunětické hory ještě jednou uprostřed léta.

Na loukách s trávou pomáhá i stádo ovcí
autor: Tereza Hašková
Spustit audio