Hospoda Na Sklípku v Litomyšli zase žije. A láká nejen na pivo

Dílo českého spisovatele, básníka, malíře a grafika Josefa Váchala můžete vidět nejen v galeriích, ale ožilo i přímo na ulici v Litomyšli. Ulice se jmenuje samozřejmě Váchalova a v jejím centru sídlí nová literární kavárna Na Sklípku. Stala se proto naší další zastávkou při mapování podniků, kam chodili známí spisovatelé.

Váchalovu ulici i vnitřní prostory kavárny zdobí obrazy Josefa Váchala, které najdete i v jeho literárních dílech, například v Krvavém románu nebo Ďáblově zahrádce. Ale nečekejte romantická zákoutí s květinami. Josef Váchal na svých obrazech znázorňuje strašidelné výjevy kostlivců, ďáblů, duchů a dalších děsivých bytostí. A jeho Krvavý román také není pro milovníky Červené knihovny. Přesto jsou návštěvníci Litomyšle nadšeni.

Inspirativní město

Litomyšl všichni znají díky vyjmenovaným slovům po M. Tohle město v Pardubickém kraji má velmi osobité kouzlo, které podtrhuje renesanční zámek chráněný organizací UNESCO. Odjakživa to do Litomyšle táhne umělce, kteří tam hledají inspiraci. V minulém století ji hledal i spisovatel a výtvarník Josef Váchal. Měl v Litomyšli přítele, který byl velkým litomyšlským patriotem, Josefa Portmana. Chodili spolu na pivo do hospody Na Sklípku.

Hospoda Na Sklípku

Ta stála ještě v minulém století na místě současného hotelu Aplaus. Z této restaurace se dochovaly fotografie, které můžete vidět v litomyšlském Portmoneu – muzeu Josefa Váchala. Tohle místo rozhodně také stojí za návštěvu. Ale zpět k hospodě. Majitelé Aplausu se rozhodli umístit přímo na ploše, kde stála hospoda Na Sklípku, kavárnu s přiléhavým názvem: „Můza“.

Pohled na hotel Aplaus - stávala tam hospoda Na Sklípku

Nová hospoda

Ale tady náš příběh zdaleka nekončí. Na počest Josefa Váchala vznikla v Litomyšli nová hospoda. A kde jinde, než v ulici pojmenované po něm. Určitě by se mu tam líbilo. Literární kavárna Na Sklípku byla otevřena v červnu 2011 a svým názvem odkazuje k původní hospodě Na Sklípku, kterou při svých pobytech v Litomyšli navštěvoval Josef Váchal v doprovodu Josefa Portmana. V dnešní podobě nabízí literární kavárna příjemné posezení nad šálkem kvalitní kávy, půllitrem piva nebo sklenkou vína.

Literární kavárna

Její majitelé ale chtěli připomenout postavu Josefa Váchala a přilákat do kavárny milovníky literatury. To se také podařilo. Pravidelně se v ní konají kulturní akce, výstavy, autorská čtení, koncerty a literární večery inspirované postavou spisovatele Josefa Váchala. Tyto večery jsou recesisticky nazvané Literární čtvrtky, přitom se konají vždy ve středu.

Pohled směrem na novou hospodu Na Sklípku z náměstí

Litomyšl jako lázně

Večery v Literární kavárně Na Sklípku navštěvují známí spisovatelé, jako například Petr Šabach, který zahajuje každým rokem lázeňskou sezónu ve městě. Litomyšl je totiž jediným městem v republice, kde sice není žádný léčivý pramen, přesto si tam lidé jezdí léčit ducha, jak už psal ve svém Krvavém románu Josef Váchal. Přijeďte se podívat a přesvědčte se na vlastní kůži, že to opravdu funguje.

Život Josefa Váchala

Narodil se v roce 1884 a vyučil se knihvazačem. Jeho strýc Mikoláš Aleš rozpoznal jeho talent a doporučil ho do soukromé malířské a grafické školy. Už jako mladý zažíval Josef Váchal noční úzkostné stavy, které ještě podpořila jeho aktivní účast na bojištích první světové války.

Váchalovy malby u kavárny Na Sklípku

Váchalova technika

Vytvářel vlastní knihy, které nesly podobu uměleckého rukodělného artefaktu. Umísťoval do těchto knih četné ilustrace dřevorytem, knihy sám sázel, vázal a tiskl, a to jen ve velmi omezeném nákladu několika kusů. Takto vzniklé knihy Krvavý román, Šumava umírající a romantická a Receptář barevného dřevotisku se zařadily mezi nejvýznamnější díla české grafiky 20. století.

Život v zapomnění

Po nástupu komunistického režimu se postupně dostával do kulturní i společenské izolace a jeho dílo se na veřejnosti téměř neobjevovalo. Dožíval v zapomnění na rodinném statku družky, malířky a grafičky Anny Mackové ve Studeňanech. Ani krátká změna atmosféry ve společnosti roku 1968 oběma umělcům nic nepřinesla. Nicméně on sám byl oceněn titulem zasloužilý umělec. Krátce nato zemřel. Je pochován na hřbitově v Radimi.

Nakladatelství Paseka ve Váchalově ulici

Portmoneum

Rozsah a význam jeho díla mohl být pro veřejnost znovuobjeven a doceněn až po roce 1989. Roku 1993 nakladatelství Paseka, kterému dal jméno, otevřelo v Litomyšli muzeum Josefa Váchala Portmoneum, umístěné v domku Váchalova přítele Josefa Portmana. Interiér domku si nechal Portman ve 20. letech vyzdobit právě od něj.

autor: jsl