Houbovo-bylinková frittata

Vejce se hodí jako jednoduchá a výživná večeře. Můžete je doplnit houbami a bylinkami a upéct chutnou omeletu. O svůj recept se podělila dietoložka Štepánka Kutišová.

Suroviny:
7-8 vajec
1 polévková lžíce olivového oleje
1 střední červená cibule oloupaná a pokrájená
5 jemně pokrájených shitake hub (nebo použijte hlívu)
5-6 jemně pokrájených žampionů
1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
1/2 čajové lžičky sušeného estragonu
1/4 lžičky soli
2-3 polévkové lžíce farmářského nebo přepuštěného másla
čerstvě pokrájená pažitka

Předehřejte troubu na 175 stupňů. V pánvi vhodné do trouby předem orestujte cibuli, houby na olivovém oleji. Vařte na mírném až nižším plameni, dokud cibule nezesklovatí a houby nezměknou (asi 5 až 7 minut).

Přidejte bylinky, sůl a máslo. Až se máslo rozpustí, přidejte vejce. Na vysoké teplotě nechte směs 2 až 3 minuty a poté ji vložte do trouby na 10 až 15 minut, nebo dokud vejce nevyskočí. Ozdobte čerstvou pažitkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.