Hudba otevírá srdce, tvrdí dirigent Tomáš Židek

14. duben 2022

Hudba byla odmalička kolem něj a součástí jeho života. Tomáš Židek pochází z rodiny hudebníků, skladatelů a pedagogů. A sám pak také navázal na rodovou tradici i zkušenosti starých hudebníků, všeumělů.

To, čím vším se Tomáš Židek zabývá, je opravdu na dlouhý výčet. Hraje na několik hudebních nástrojů, zpívá, diriguje, vede pěvecké sbory, skládá hudbu, a hlavně učí hudbě ostatní. Například na Pardubické konzervatoři, kde je také zástupcem ředitele.

Jeho vzorem jsou staří mistři hudebníci typu Jana Jakuba Ryby, kteří se hudbou zabývali také hudbou všemi způsoby. Jako interpreti, pedagogové i skladatelé. Velké příklady našel Tomáš Židek také ve své rodině. Od svého otce hudebníka, skladatele Petra Židka a také dědečka Karla Židka.

Mystika hudby

O hudbě mluví Tomáš Židek až v mystickém slova smyslu „Hudba otevírá srdce. Tam, kam slova nemohou, až do takových hloubek jde hudba. Nejvíce ze všeho dokáže vyjádřit nehmatatelnou skutečnost,“ říká.

Dirigent Tomáš Židek v akci

Podle něj ukazuje také na to, na co by lidstvo nemělo zapomínat a z čeho si vzít ponaučení. Sám vnímá přes muziku také spojení s přírodou. Třeba ve Dvořákově Rusalce, kde je nespoutanou přírodou Rusalka a její svět. Je laskavá, krásná, ale když se jí člověk zpronevěří, může dostat jako princ smrtící polibek.   

Tímto způsobem přistoupil Tomáš Židek také ke zpracování této jedné z nejznámějších oper Pardubickou konzervatoří, která má teď premiéru. Kromě výuky na této škole je pak také pedagogem Filozofické fakulty Univerzity Pardubice, kde vede Vysokoškolský umělecký soubor.

Jako dirigent pak vystupoval s řadou významných souborů a v současnosti především s Komorní filharmonií Pardubice a Filharmonií Hradec Králové. Věnuje se také skládání a úpravě skladeb. Hraje například na housle, violu, klavír, varhany, ale třeba také kontrabas. A také zpívá, zpěv je podle něj mocným hudebním nástrojem.

Spustit audio

Související