Hudebník Michael Kocáb je spolu s dcerou Natálií, spisovatelkou a zpěvačkou, Na větvi s Halinou

13. prosinec 2021

Český rozhlas uvádí talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů "Na větvi s Halinou" v přímém přenosu ze sálu Romantika Spa Resortu Tree od Life (Strom života) Lázní Bělohrad. Hosty pořadu byli skladatel, zpěvák i politik a podnikatel Michael Kocáb spolu se svou dcerou, spisovatelkou a zpěvačkou Natálií Kocábovou. (repríza z roku 2015)

Hudební skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik a podnikatel Michael Kocáb byl v letech 2009-2010 ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny České republiky. Na počátku 90. let 20. století byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR a předsedou komise pro dozor na odchodem sovětských vojsk z území bývalého Československa.

Ještě během studií v roce 1977 založil kultovní skupinu Pražský výběr. Kapela se až do roku 1989 pohybovala na pomezí mezi oficiální a neoficiální scénou.

Koncert Znovu 89 - Michael Kocáb

V roce 1980 byl Michael Kocáb obviněn pro politickou provokaci a stíhání bylo ukončeno až díky prezidentské amnestii. Mezi roky 1982 a 1987 měla skupina zakázanou činnost.

Po rozpadu původní skupiny Pražský výběr Kocáb vytvořil roku 2006 projekt Pražský Výběr II.

Michael Kocáb také působí jako autor písní, komorních děl i filmové hudby. Mimo jiné je držitelem Českého lva za rok 2004 za film Král zlodějů.

Od roku 1983 byl ženatý s Američankou Marshou Kocábovou. Mají spolu tři děti - dcery Natálii a Jessicu a syna Michaela. Od Natálie, která se také věnuje hudbě, má vnuka Vincenta Marshalla a vnučku Miu.

Spisovatelka a zpěvačka Natálie Kocábová doma slýchala o tom, jak se do osudu jejího dědečka, evangelického faráře Alfréda Kocába, a babičky Darji promítl podpis Charty 77. S disidentským životem se ale blíže seznámila až při pátrání po příbězích svého rodu v projektu České televize Tajemství rodu.

Natálie Kocábová, spisovatelka

S otcem Michaelem také poprvé studovali, co o jejich rodině nasbírala tehdejší Státní bezpečnost.

Natálii ovšem mezi jejími předky nejvíce zajímali umělci.

Díky hudební profesi otce Michaela Kocába vnímá veřejnost Natálii hlavně jako zpěvačku. S perem v ruce je ale úzce spjata. Vystudovala scenáristiku, a přestože občas nějakou hru napíše, šťastná se cítí v roli spisovatelky.

„V osmi letech vznikla má první povídka a pak už mě to nepustilo. Řekla bych, že šlo o instinktivní chování, byla jsem prcek,“ vzpomíná Natálie na dobu, kdy přičichla ke psaní.

A psaní dávno nebere jen jako hobby. „Když nepíšu, pořád čtu a opačně. Je to pro mě jako dýchat, nemůžu bez toho být,“ usmívá se Natálie Kocáková.

V talkshow "Na větvi s Halinou" přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu bude také živý hudební doprovod. O ten se nyní postarají oba hosté.

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio