Hurvínek slaví devadesátku. I tak do Chrudimi přijede na koloběžce

11. březen 2016

Pořád vypadá jako klučina. Ale věk se nedá zastavit ani v případě loutek. Hurvínkovy devadesátiny připomene v Chrudimi řada akcí.

Na Světový den loutkového divadla, tedy 21. března, plánují začátek jakési sběratelské výstavy. „Když jste hodně slavní, tak si vás každý snaží připodobnit, vyrobit. Dřív vznikalo mnoho různých Hurvínků - ze skla, z korálků, dřevěných… Až tak se nehledělo na autorské právo, takže vznikaly různé varianty. Velkou hurvínkovskou výstavu otevřeme v květnu, na kdy vycházejí přímo ty narozeniny,“ říká ředitelka Muzea loutkářských kultur Simona Chalupová.

Koloběžky a kniha

Vyjde i knížka Hurvínek má narozeniny! „Chtěli jsme zkusit něco trochu jiného. Historická fakta jsme chtěli předat atraktivnější formou. Publikace má poměrně velký formát, obsahuje rozkládací obrázky. Na věci z historie se Hurvínek ptá. Je to tedy odlehčené. Knihu pokřtíme při otevření velké výstavy. Tu nám půjčuje Divadlo Spejbla a Hurvínka. Je velmi interaktivní. Děti rozbalují obrovské dárky, mohou poslouchat, hrát si s loutkami a podobně.“

Chrudimské aktivity ještě doplní jedna pohybová v podobě závodu koloběžek. „Sídlíme v takovém renesančním domě, který má hodně pater a hodně schodů. V muzeu Hurvínek na koloběžce nebude moci jezdit, ale závod na Den dětí bude. Závodit mohou ti, co se na koloběžce už udrží, i ti, co se na ní ještě udrží,“ usmívá se Chalupová.

Kouzlo loutkového divadla

Loutkové divadlo si Simona Chalupová vybrala už před lety. „Je pravda, že když jsem se pro něj rozhodovala, bylo to rozhodnutí velmi intuitivní. V té době jsem o loutkovém divadle věděla mnohem méně než o divadle činoherním. Nikdy jsem ale nelitovala. Trochu se liší používané výrazové prostředky. Loutkové divadlo je intimnější, menší, víc pracuje s metaforou. Je to víc výtvarné divadlo. Kdysi jsem loutkové divadlo aktivně dělala. Teď jsem u loutek z jiné pozice. Máte povinnost péče, ochrany a prezentace historických artefaktů.“

Simona Chalupová

Své místo mají prý loutky i v dnešní době plné technologií a elektroniky. „Tyto věci, které vyžadují fyzický kontakt, jsou trochu upozaděné. Nemyslím si, že je to úplně dobře. Rodiče by si s dětmi mnohem víc užili, kdyby si s nimi začali hrát například i loutkové divadlo. První kontakt dítěte s divadlem by mohl být v našem muzeu na nějakém workshopu, kde si něco vyzkouší. Třeba to nebude jeho parketa, ale třeba mu to přinese radost, obohacení. Anebo si dítě řekne, že nikdy víc. Ale v každém případě bych to vyzkoušela.“

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi taky brzy otevře Centrum pro badatelskou, dokumentační a publikační činnost. Na Velký pátek chystá tradiční Velikonoce v muzeu s podtitulem Čas naklíčit myšlenky. A letos taky ve městě bude 65. Loutkářská Chrudim.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.