I trabant může být veteránem. Ale jen za určitých podmínek

21. únor 2017

Aby se auto mohlo stát veteránem, musí být opečovávané v historicky věrném stavu a musí mu být více než třicet let. Z toho vyplývá, že ne každé vozidlo starší třiceti let je veterán. Různé neodborné opravy, úpravy a doplňky nejsou přípustné. Vozidlo musí být věrné době své výroby.

„Pokud máte doma veterána a chcete s ním jezdit, musíte s ním na technickou prohlídku. Stačí se přihlásit v příslušném veteran klubu. V Pardubicích je to Veteran klub Pardubice. V klubu pracuje i komise, která vozy testuje a rozhoduje o tom, jestli budou moct na silnice či nikoliv“, říká předseda Veteran klubu Pardubice David Říha.

8. duben 2017 - STK pro veterány ve Starém Hradišti

Pravidla jsou jasně daná. Historická vozidla mají kontroly v trochu přísnějším režimu, prohlídka se dělá každý rok. Po historické stránce hodnotí automobil klubová komise. Technickou stránku má na starosti krajská komise. Auto nebo motocykl tedy absolvují tzv. dvoufázovou testaci, kde se hodnotí, jestli je vůz dobově originální i technicky zdatný.

Veterán Aero na projížďce

Pokud v pořádku absolvujete tyto testace, jsou vám přiděleny zvláštní registrační značky a můžete do provozu kdykoliv. Ale i tady jsou podmínky. Historické vozidlo bychom neměli používat ke každodennímu ježdění například do práce a hlavně se tato vozidla nesmí používat v podnikání. Na dálnici určitě veterán také nemá co dělat.

Na burze se dají sehnat opravdové skvosty

Můžete se přesvědčit na speciální burze, která se koná pravidelně na Dostihovém závodišti v Pardubicích. Letos to bude 25. března. „Vystavovat se tam budou nejen stará auta, motocykly a náhradní díly, ale také staré věci, kterými si ozdobíte interiér. Taková lampa, plyšový medvěd nebo skříň z burzy může být základem pro váš domácí retro koutek. Letos chystá Veteran klub Pardubice novinku. Na Dostihovém závodišti budou mít sraz majitelé maloobjemových strojů do sta kubíků. Takže pokud máte doma takový moped starší třiceti let, přijeďte, vystavujte a zapojte se do soutěže,“ láká na burzu, která začíná už v sedm hodin ráno David Říha.

Veteráni si zaplesají na merendě

Taneční merendu pořádá Veteran klub Pardubice už tuto sobotu 25. Února v Domě techniky v Pardubicích. Kolem osmdesáti procent návštěvníků přijde v dobovém oblečení. To se dá sehnat na burze nebo i ve speciálních obchodech, nechybí ani šikovné ruce švadlen, které něco přešijí v retro stylu. Přijďte si zatančit i vy. Třeba v modelu prvorepublikového motorkáře.

Oblečení vychází z jezdeckého sportu od koní. Základem jsou vysoké kožené boty, kožené nebo manšestrové rajtky a tříčtvrteční blejzry, buď kožené nebo z nějaké nepromokavé látky či odolné vlny. To je základní outfit gentlemana na motocykl. Nesmí chybět klasická bekovka nebo kožená kukla.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.