Imunoložka Zuzana Bílková: Očkování proti koronaviru NE, dovolená v cizině NE

11. červen 2020

Budoucnosti se nemusíme bát, myslí si profesorka Zuzana Bílková z Univerzity Pardubice. Koronavirus podle ní sice úplně nezmizí, ale stane se nedílnou součástí všech virů, které s námi běžně existují. Občas se budou objevovat infekční ohniska, ale díky kvalitnímu zdravotnictví se zvládnou včas podchytit. Nicméně letošní letní dovolenou v zahraničí imunoložka nedoporučuje.

„Nemohu říct, který vir je nebezpečnější, jestli ten u nás nebo jinde ve světě. Ale jsou různé varianty a jakékoliv křížení je nebezpečné. Člověk, který bude infikován dvěma různými typy koronaviru, bude v ohrožení. Jakékoliv mísení proto vnímám jako nežádoucí a cestovatelské aktivity by bylo dobré omezit. Spíš bych se soustředila na naši republiku, popřípadě bych volila cestu autem do nerizikových zemí,“ říká imunoložka Bílková.

Vakcína nebude v dohledné době bezpečná

Výzkumné týmy po celém světě vyvíjejí vakcínu proti koronaviru. Ale bezpečnost se podle profesorky Bílkové nedá zajistit za půl roku. Aby byla vakcína kvalitní a bez nežádoucích účinků, trvá to roky.

„Já jsem propagátorem vakcinace jako takové, ale u koronaviru bych byla obezřetná a počkala bych,“ říká Zuzana Bílková. Zároveň doporučuje především rizikovým skupinám podzimní očkování proti chřipce. Podle ní se tak bude minimalizovat riziko koinfekce s koronavirem.

Spustit audio

Související